Megszűnik a jánossomorjai Művészeti Iskola bősárkányi kihelyezett tagozata, döntöttek a márciusi testületi ülésen képviselőink. Felmerült, a váratlan döntésben közrejátszhatott egy városunk iskoláját gúnyoló szórólap is. Stábunk utánajárt az ügynek.

A bezárás már felvetült az előző hónapban is, hiszen a Művészeti Iskola több mint 5 milliós hiánnyal zárta az évet. A további hiányt az önkormányzat úgy kívánja lefaragni, hogy a jánosi zeneiskola rajkai és bősárkányi kihelyezett tagozatának működtetéséhez az ottani önkormányzatok anyagi segítségét kéri. Amennyiben e települések önkormányzatai nem járulnak hozzá a fenntartáshoz, az Önkormányzat megszűnteti a tagozatot. Mindezt a februári testületi ülésen határozták el, azonban márciusban hirtelen úgy határozott a testület, hogy nem keres további együttműködést, és megszünteti a bősárkányi tagozatot.

A Kisalföld című napilap szerint a döntés hirtelenségében közrejátszott egy, a bősárkányi iskola által kiadott Invitáló című szórólap is, amely a hanságligeti szülőket kívánja meggyőzni arról, hogy a bősárkányi iskolába írassák gyermekeiket.

“Az ismertető elolvasása után bizonyára Ön is úgy látja majd, hogy a “városi iskola” egyáltalán nem biztos, hogy többet tud nyújtani, mint a mi (…) iskolánk.” Ezt olvasható a szórólap belső oldalán. A megfogalmazás módja azonban, emelték ki a képviselők, olyan, mintha a Hanságligeti gyerekeket úgy próbálná a jánosi helyett a bősárkányi iskolába csábítani az intézmény, hogy negatív színben tünteti fel a jánossomorjai iskolát, és ehhez pejoratív, gúnyos értelemben használja a városi iskola kifejezést.

Az ügyben a bősárkányi polgármesteri hivatalt kerestük meg először, hogy véleményüket kérdezzük, azonban ők a helyi Eötvös József Önkormányzati Általános Iskola igazgatójához irányítottak, mondván, ő az illetékes az ügyben. Kinczer József igazgató elmondta, maga is meglepődött a tagozat megszüntetésén, főleg amikor kiderült, hogy a kérdéses szórólap is szerepet játszott az ügyben, hiszen azt ő maga fogalmazta.

Kinczer József elmondta, sajnálatos félreértésnek érzi az ügyet, hiszen ő a Csorna vonzáskörzetébe tartozó Barbacs községbe is ugyanezt a szöveget tartalmazó szórólapot küldtek ki. (Azt nem tudjuk, Csornán ez milyen fogadtatásra talált) Az igazgató felhívta a figyelmet, mihelyst szárnyra kapott a tagozat megszűnésének híre, egy győri, egy csornai és egy mosonmagyaróvári zeneiskola is jelentkezett, hogy folytatná a képzést. Ennek ellenére örülnének, ha mégis maradna a jánossomorjai kihelyezett tagozat. Azért is meglepő ez a döntés Jánossomorjától, fogalmazott az igazgató, hiszen mikrotérségi központként szerinte törekednie kellene a kihelyezett tagozat fenntartására.

A kihelyezett tagozatnak jelenleg 28 kisdiákja van, akiket Jánossomorjáról kijáró tanárok tanítanak többek között hegedűre, zongorára és gitárra. Az oktatók stábunknak elmondták, sajnálják a döntést, hiszen sok tehetséges gyerek jár a bősárkányi tagozatba. Remélik, hogy esetleg találnak megoldást a további működésre.

Az általunk megkérdezett szülők, bár nem akartak kameránk elé állni, elmondták, hogy megdöbbentek a bezáráson. Nem szívesen váltanának tanárt, hiszen a mostaniakkal nagyon jó a gyerekek kapcsolata, de Jánosra nem fogják bejáratni őket. Egyrészt nem is férne bele a gyerekek idejébe a buszozás, hiszen a zeneiskola heti két, három alkalma mellett rengeteg a más szakkör. Másrészt sok szülő nem is engedné el szívesen kisgyerekét egyedül a busszal.

Pollák Ferenc, a Művészeti Iskola igazgatója is csak a televízióból értesült a gyors döntésről. Úgy látja, hogy ez az iskolabezárás valójában a két Önkormányzat konfliktusára vezethető vissza. Mint ismert, a Jánossomorjához tartozó Hanságliget Bősárkányhoz szeretett volna csatlakozni, sikertelenül.Az igazgató kiemelte, ezzel az intézkedéssel nem biztos, hogy javul a Művészeti Iskola anyagi helyzete, hiszen kiesik a bősárkányi gyermekek normatívája, így könnyen tovább nőhetnek a költségek. E mellett elképzelhető, hogy a tanári karban is változtatásra kényszerül majd az iskola. Az anyagiak mellett a színvonal is jelentősen csökkenhet, emelte ki az igazgató, hiszen a bősárkányi gyerekek nagyon tehetségesek és szorgalmasak voltak, és a szülök sokkal jobban a gyerek mögött állnak, mint a Jánoson.

A Jánossomorjai Polgármesteri hivatalt is felkerestük az ügyben. Itt elmondták, valóban terítékre került a szórólap is a márciusi ülésen, és a benne foglaltak valóban nem használtak az ügynek, de a gyors döntést – fogalmazott Dr. Kurunczi Károly polgármester – leginkább az indokolta, hogy a bősárkányi önkormányzat válaszra sem méltatta Jánossomorja kérését, mely szerint a kihelyezett tagozat további működtetéséhez együttműködést, anyagi segítséget várna a bősárkányi önkormányzattól. Pedig a testület e döntéséről idejekorán, már egy hónapja értesítette a bősárkányiakat, emelte ki a polgármester. Az Önkormányzat mindezt úgy értelmezte, hogy a bősárkányi önkormányzat elzárkózik az anyagi segítségnyújtástól, ezért döntöttek a bezárás mellett. A döntést a testület véglegesnek tekinti, és nem kívánja újratárgyalni az ügyet.

-hirdetés- -hirdetés-