A jánossomorjai önkormányzat legutóbbi ülésén kiderült: a megyei közigazgatási hivatal állásfoglalása szerint Hanságliget ügyében mégsem kell népszavazást tartani. E mellett rendeletet alkottak az 2004. évi költségvetésről, valamint módosították az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjait megállapító rendeletét.

Mégsem ír ki népszavazást Hanságliget elcsatolásáról az Önkormányzat, döntöttek a képviselők az áprilisi testületi ülésen. Mint arról korábban beszámoltunk, Jánossomorja úgy határozott, nem kíván tárgyalni Bősárkánnyal a hanságligeti településrész átadásáról. Múlt hónapban azonban kiderült, népszavazást mégis köteles lett volna kiírni az önkormányzat. Ha ez eredményes, akkor újra kell tárgyalni az ügyet, bár ez esetben is dönthet az átadás megtagadásáról a testület. Ezek után az önkormányzat a Győr-Moson-Sopron Megyei Közigazgatási Hivatal szakmai véleményét kérte népszavazás kiírásával kapcsolatban. A hivatalvezető szakmai állásfoglalása szerint, ha a két önkormányzat előzetesen nem kíván megállapodni a településrész átadásáról, akkor a népszavazás sem kell kiírni. Ennek tudatában a testület visszavonta múlt havi döntését a népszavazás kiírásáról. Mindezek után tehát a tavaly november 24-én hozott testületi határozat számít jogszerűnek, melyben a testület elzárkózik a településrész átadásától.

E mellett a 2004-évi városi költségvetés februárban tárgyalt keretszámait is megerősítették az ülésen, így a pénzügyi és gazdasági bizottság javaslatára a testület a 2004. évi költségvetés végrehajtásáról szóló beszámolót 806 millió 78 ezer forint bevétellel és 790 millió 817 ezer forint kiadással egyhangúlag jóváhagyta.

Az előzetes napirendben szerepelt, hogy a képviselő-testület rendeletet alkot az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és egyéb helyiségek bérletéről és elidegenítéséről. A napirend tárgyalását azonban későbbi időpontra halasztották, mert a pénzügyi és gazdasági bizottság ülésén a bizottsági tagok úgy vélték, hogy a rendelet-tervezet több ponton kiegészítésre szorul.

A képviselő-testület március 30-i ülésén tárgyalta a város 2005. évi büdzséjét. Ekkor a városatyák arról döntöttek, hogy szükséges az önkormányzat tulajdonában álló lakások, és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti díjának emelése, minimum az infláció mértékével. A testület ezúttal úgy döntött, az önkormányzat tulajdonában lévő lakások lakbérét 8 százalékkal emeli. A garázsok esetében ez az emelés 10 százalékos lesz, így azokat május 1-jétől havonta 4200 forintért adják bérbe. A földterületek haszonbérleti díját is 10 százalékkal emelték, egy földterület kivételével, ahol ennél nagyobb emelést tartottak célszerűnek a képviselők. E földterület bérlője ugyanis nem mezőgazdasági tevékenységre használja az amúgy e címen bérbe vett földet, hanem különböző hulladék- és nyersanyagokat tárol rajta nagy mennyiségben. Az ülésen felhívták a figyelmet arra, hogy a tárolási mód e terület környezetvédelmi szempontból sem megnyugtató.

-hirdetés- -hirdetés-