Jánossomorja megnyerte a határátkelőig húzódó útfelújítás két szakaszához szükséges, közel 500 millió forintos összeget – hozta nyilvánosságra a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. Ezzel elindulhat a belterületi utak, és a városközpont új formába öltése városunkban.

A Népszabadság című országos napilap március 11-i számában tette közzé a Kht. a 8 millió euró keretösszegű, Phare CBC Magyarország-Ausztria Program 2003 “Határon Átnyúló Közlekedési Infrastruktúra Hálózatok” Támogatási Konstrukció című pályázat nyerteseinek listáját. Ennek alapján a Jánossomorja és az országhatár közötti -8507 számú- összekötő út II. és IV szakaszának felújítása 1 millió 731 ezer 585 euró támogatási összegben részesült.

A négy szakaszra bontott felújítás első ütemében elsőként a második, azaz nagyjából a vasúti átkelőtől a Nándor utcáig terjedő, illetve a negyedik, azaz a somorjai településhatártól a határátkelőhelyig terjedő szakaszok valósulnának meg. Erre pályázott még 2004-be közösen a város és a Győr-Moson-Sopron Megyei Közútkezelő Kht.

Dr. Kurunczi Károly polgármester kérdésünkre elmondta: A győzelem napvilágra kerülte mindenképpen nagy siker a város számára, azonban még sok teendő van a munkálatok tényleges megindulásáig. A kihirdetés után ugyanis a támogatási szerződés aláírása következik, majd pedig a beruházáshoz szükséges közbeszerzési eljárás. Ez, fogalmazott a polgármester, nem lesz egyszerű, várhatóan akár két-három hónapot is igénybe vehet. A munkálatok befejezésének azonban a pályázat kihirdetéshez mérten egy éven belül meg kell valósulnia, így 2006-ra már teljesen elkészül a két szakasz.

A most megvalósuló II. és IV. szakasz után a másik két szakasz egy következő pályázat tárgya lesz majd. A vonatkozó jogi szabályozás azonban kiköti, hogy amíg be nem fejeződik egy adott pályázati összegből finanszírozott beruházás, addig a pályázó nem adhat be újabb pályázatot. Így 2006-ban nyílik újra lehetőség, hogy a másik két szakasz építéséhez szükséges összeget a kht-val közösen megpályázza a város önkormányzata.

-hirdetés- -hirdetés-