2005 március 2-án, a volt pusztasomorjai általános iskola egykori tornatermében közmeghallgatást tartott Jánossomorja Város Önkormányzatának képviselőtestülete. A két fő napirendi ponton kívül a lakosok egyéb ügyes-bajos dolgaikat is megvitatták a fórumon.

Az első téma, amelyet a polgármester úr felvetett, egy turisztikai központ kialakításának lehetősége volt a pusztasomorjai iskola épületében. Mivel városunk turisztikai szempontból sok, még kiaknázatlan lehetőséggel bír, első lépésként mindenképpen egy információs, tájékoztató centrum kialakítása szükséges. Az ügy fontosságát támasztja alá az is, hogy az ide érkező kirándulók, mind erkölcsi, mind anyagi hasznot hozhatnak településünknek. Felmerült, hogy ehhez elengedhetetlen az Andau felé vezető útvonal teljes körű javítása, mivel az aszfalt rossz állapota miatt a turisták is nehezebben juthatnak el városunkba. Ezt, mint ismert, egy hamarosan kifutó, tfelújítási pályázat segítségével kívánja megvalósítani a város.

A távlati intézkedések között mindenképen helyet kell hogy kapjon a város főbb turista-,  illetve kerékpárutakkal való összekapcsolása, illetve a környék látványosságainak széleskörűben elérhetővé tétele. A tervek között szerepel többek között az is, hogy az iskolát, bár szerkezetileg nem változtatják meg, teljesen a turizmus igényeinek alakítják át. Így kerékpárkölcsönzés, és az információs szolgáltatások mellett például állandó kiállítás is fogadja majd itt a látogatókat.

Az önkormányzat már felvette a kapcsolatot az osztrák partnerekkel, hisz az információk oda-vissza áramlása elengedhetetlen a jól működő központhoz és az Uniós jelleghez.

Miután a résztvevők szinte egyöntetűen igennel szavaztak Dr. Kurunczi Károly hozzátette, a munkálatok megkezdéséhez még a legfontosabb, egy vonatkozó pályázati pénzösszeg elnyerése szükséges.

A második napirendi pontban a város 2005. évi költségvetéséről esett szó. A téma keretein belül a leglényegesebb bevételi forrásokat, valamint a kiadásokat ismertették (lásd a februári testületi ülésről készített tudósításunkat). A legtöbb kérdés az útfelújításokhoz kapcsolódott, melyek hamarosan, a jó idő beköszöntével kezdődhetnek meg a Csalogány-, a Dr. Dicsőfi-, és a Kereszt utcákban.

A résztvevők ezután egyéb témákat is érintettek, mint például az elkötöztetett iskola játékaiból kialakítandó játszótér ügye, amelyekre mielőbbi orvoslást ígért a polgármesteri hivatal.Megjegyzés:

A fórumon elhangzott kérdésekről és válaszokról bővebben márciusi hír-, és magazinműsorunkban számolunk be!

-hirdetés- -hirdetés-