A szárnyra kelt hírek ellenére idén áprilistól még nem, de jövőre meghosszabbodhat a helyi kishatár nyitva tartása – közölte a Kisalföld című megyei napilap.

Bár sokan reménykedtek abban, hogy a Jánossomorja melletti határátkelőhely már idén áprilistól hosszabb ideig várja az átkelőket, mégis marad az eredetileg tervezett nyitva tartás. Az ausztriai Andau és városunk között lévő ideiglenes határátkelőhely jelenleg, a vonatkozó kormányrendelet szerint április 1-jétől május 31-ig reggel 7 órától este 19 óráig, június 1-jétől szeptember 30-ig reggel 6 órától este 22 óráig, október 1-jétől november 2-ig pedig reggel 7 órától ismét este 19 óráig tárja ki kapuit.

A lap információi szerint a határőrség már elkészített egy tervezetet, mely szerint az andaui határon áprilistól egészen novemberig reggel hattól este tízig lehet majd átkelni. A tervezetet azonban még az osztrák szervekkel is meg kell tárgyalni, jegyzékváltásra lesz szükség. Így az olyannyira vágyott hosszabb nyitva tartás csak jövőre léphet életbe.

A hosszabb nyitva tartás az itt átkelő ingázó számára lenne különösen fontos. Jelenleg városunkból, de a környékről is több százan dolgoznak Ausztriában, és járnak át naponta itt gyalogosan, vagy kerékpáron. Az ő a munkájukat könnyítené meg a szabadabb átkelési lehetőség. A rövidebb sorompózár turizmusra gyakorolt hatása valószínűleg kisebb lenne, mivel a személygépkocsik, illetve autóbuszok előtt továbbra is zárva maradna az átkelő. Ez utóbbiak előtt valószínűleg majd csak a 2007-re várható új schengeni határok kialakulásával nyílik szabad út Ausztriába Jánossomorján keresztül.

————————————————————————————-

Feltéve, ha az – ugyancsak tervezett, és ugyancsak évek óta szükséges – schengeni határok megváltozását nem felejtjük el időben megtárgyalni az osztrák féllel.

HT

-hirdetés- -hirdetés-