Akár egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható az a botrányos viselkedésű jánossomorjai férfi, akit február 25-én fogtak el a rendőrök városunkban.

Háromszorosan: ittas vezetés, hivatalos személy elleni erőszak és vesztegetés bűntettének megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást az ellen az 53 éves, helyi férfi ellen, akit péntek éjszaka vették őrizetbe a rendőrök Jánossomorja belterületén.

Mint ismert, a kivilágítatlan járművével közlekedő férfi a közúti ellenőrzés lámpás jelzésére nem állt meg, és egy mellékutcába lehajtva próbált menekülni. Miután a rendőrök üldözőbe vették, a járművét elhagyva, futva igyekezett menekülni a helyszínről, ám a két rendőr utolérte. A megbilincselés elől szabadulni akaró férfi ekkor dulakodni kezdett elfogóival, majd, miután a jeges talajon mindhárman elcsúsztak, a földön fekve rugdosni kezdte őket. A rendőröknek végül sikerült megfékezni a verekedőt, aki ez után a helyszínen felajánlott 100 ezer forint készpénzt, hogy ezzel “oldják meg másként a dolgot”. A rendőrök ezt visszautasították, és őrizetbe vették a férfit.

Székelyné dr.Riba Katalin a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság már nyomozást rendelt el az ügyben, amelyet az Ügyészségi Nyomozóhivatal folytat jelenleg. A férfi ellen vesztegetés, hivatalos személy elleni erőszak bűntette és ittas járművezetés vétségének megalapozott gyanúja miatt folyik vizsgálat. Mint azt a sajtószóvivő kiemelte, a legsúlyosabb bűncselekmény a vesztegetés bűntette, amely 1-5 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújtható. E mellett a hivatalos személy elleni erőszakért 1-3 éves börtönbüntetés mérhető ki. A halmozati szabály értelmében ilyen esetekben a legsúlyosabb büntetési tartam a felével megemelkedik, így a férfi akár egytől hét és fél évig terjedő szabadságvesztésre is számíthat.

A büntetés mértékét persze különböző körülmények is módosíthatják. Enyhítőlég hat például a hatóságokkal való együttműködés, a megbánással is párosuló beismerő vallomás, illetve az egyéb személyi körülmények. Ez esetben akár felfüggesztett szabadságvesztésre is mérsékelhető a büntetés.

Bár a végleges vizsgálati eredmények még nem készültek el, az ittas vezetés ügyében a gyanú beigazolódni látszik, hiszen az őrizetbe vétel után a férfi maga is elismerte, hogy nagyjából egy liternyi bort fogyasztott, mielőtt a volán mögé ült volna. Mindez azt jelenti, ha bebizonyosodik az ittas vezetés, a fentiekért járó büntetés mellett akár hosszabb időre is eltilthatják a közúti járművezetéstől.
Kérdésünkre, hogy a férfi esetleges ittassága is okozhatta a rendőrökkel szembeni viselkedését, Székelyné dr. Riba Katalin szóvivő úgy fogalmazott: Bizonyára hozzájárulhatott ez is, ám az önhibából eredő ittasság nem enyhíti, inkább még súlyosbíthatja az ítéletet, hiszen az alkohol hatása alatti viselkedés garázda jellegű, erőszakos magatartásnak minősül. A ügyésznő továbbá felhívta a figyelmet arra, ha a férfi nem próbál menekülni, akkor legfeljebb pénzbüntetést kapott volna bizonyos ideig tartó járművezetéstől eltiltással.

A jánossomorjai férfi jelenleg szabadlábon van. Az őt őrizetbe vevő rendőröket, akik egyébként könnyebb, nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek, példamutató munkájukért jutalomban részesítette a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság.

-hirdetés- -hirdetés-