Meghiúsulhatnak a Jánossomorja határában elképzelt szélerőművek tervei. Szakértők szerint az önkormányzat által kijelölt helyen útban lennének; az alkalmasnak ítélt kis területen viszont nem férnének el a szélkerekek.

Nem valósult meg Jánossomorján a rendezési terv módosításának a szélerőműveket érintő része, mert az illetékes szakhatóság számos kizáró ok miatt alkalmatlannak minősítette a várostól keletre fekvő területeket ilyen erőművek telepítésére.

   Egy évvel ezelőtt kereste meg az önkormányzatot az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. mint befektető az erőművek tervével. Szakembereik ugyanis az országos széltérkép alapján kedvezőnek ítélték a Jánossomorjához tartozó területeket szélerőművek telepítésére. A PEZ raktár és a már álló két mosonszolnoki erőmű között jelölték ki az alkalmas helyet. Szalai Imrétől, az önkormányzat építészétől megtudtuk, hogy a rendezési terv módosításához az önkormányzatnak mintegy harminc hatóság véleményét kellett kikérnie. A szélerőművek kérdésében ezek közül például mérvadó lehet a nemzeti park, a talajvédelmi hatóság, vagy a kulturális örökségvédelmi hatóság szava. Esetünkben a Fertő-Hanság Nemzeti Park az ott élő túzokpopuláció miatt nem járult hozzá a kijelölt területen szélerőmű építéséhez, attól távolabbi helyen azonban nem volt kifogásuk ellene. A kérdést nem is ez, hanem az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal döntötte el, akik kiadtak egy tájékoztatót a szélkerekek telepíthetőségéről. Ebben kizáró okként határozzák meg a lakóházak, a vasút és az ipari-gazdasági területek közelségét. Ezt a tájékoztatót nagymértékben szem előtt tartva készítette el a Regioplan Környezet- és Településtervező Kft. a szakvélemények összegzését. Miután kijelölték a térképen az említett szempontok által kizárt területeket, kiderült, hogy a fennmaradó rész túl kicsi. Így a térséget alkalmatlannak ítélték. Az üresen maradt területen legfeljebb egy vagy két szélkerék férne el. Az E.ON Rt. viszont egy 10-12 toronyból álló erőműparkot szeretett volna telepíteni ide; kevesebbet gazdasági megfontolásból nem építtetnek.

   Szalai Imre elmondta, az önkormányzat most egyelőre vár, amíg olyan újabb befektető jelentkezik, aki ezen a kis területen is, vagy más irányban is elképzelhetőnek tartja egy közel 120 millió forintba kerülő szélerőmű felépítését.

    Az E.ON Rt. most a Kimle melletti Károlyházán tervez erőműparkot. Egy másik cég pedig Újrónafőn építtet egy szélerőművet a közeljövőben; ott már készen van az erre vonatkozó rendezésiterv-módosítás. Mosonszolnoknak is érvényes engedélye van egy harmadik szélkerék építésére.

    Néhány kilométerre tőlünk, Ausztriában több száz szélkerék forog az utak mentén. Az Európai Unió energiapolitikai alapelvei között is nagy hangsúllyal szerepel a megújuló energiaforrások, köztük a szélenergia felhasználásának bővítése, hiszen a szélerőmű környezetbarát technológia. Nálunk azonban a jelek szerint számos nehézségbe ütközik a szélkerék-építés, és egyelőre várnunk kell arra, hogy a szélkihasználásban megközelítsük osztrák szomszédainkat.

-hirdetés- -hirdetés-