Az év utolsó képviselőtestületi ülésén több más ügy mellett a már múlt hónapban kilátásba helyezett adóemelésekről is döntött a testület.

Rágós, de emészthető adóemelésekkel megrakott mikuláscsomagot kaptak a jánossomorjaiak a decemberi képviselőtestületi ülésen. Januártól ugyanis az építményadó és a víz-, illetve csatornadíj is drágul majd, azonban a kommunális adó változatlan marad. Mint az az előző havi ülésen elhangzott, emelésekre kényszerült Jánossomorja Város Önkormányzata, hisz bár az Önkormányzatok normatív támogatása valamelyest nőni fog jövőre, a helyi adóbevételek csökkennek majd, a kiadások viszont a vállalt többletfeladatok miatt, mint például az uszoda üzemeltetése, és az okmányiroda fenntartása, egyre nőnek. A folyamatosan romló pénzügyi helyzet miatt tehát a város 2005-ös költségvetésére is a takarékoskodás, a pénzügyi helyzet stabilizálása lesz jellemző. A testület az építményadót az eddigi nagyjából 300 forintos összegről négyzetméterenként évi 500 forintra emelte. A másik emelés a víz-, és csatornadíjakat érte. A lakosságnak ezentúl 144 forint + áfát kell fizetni a víz-, illetve 234 forint + áfát a csatornadíjért. Az emelés mértéke azonban nem jelentős, hiszen a várható infláció mértékével együtt 7-8 százalék körüli lett. Az ülésen kisebb vita alakult ki a kommunális adó mértékéről. A pénzügyi és gazdasági bizottság szerint azért is indokolt ezen adónem emelése, mert ennek összege évek óta nem változott. Luka János bizottsági elnök úgy vélte, a lakosoknak is hozzá kell járulniuk ily módon a város fejlesztéséhez. Kurunczi Károly polgármester azonban kiállt a mellett, hogy az adóemelés hozadéka nincs arányban a döntés politikai, érzelmi súlyával. Ezek után a képviselők végül a polgármester úr javaslatára nem változtattak a kommunális adó mértékén, így az továbbra is évi 1500 forintot taksál háztartásonként. A Rekultív Kft is kérte az Önkormányzattól a jövő évi lakossági szemétdíjak megállapítását. Ez azonban Jánossomorja estében formális, hiszen az önkormányzat és a szolgáltató közötti megállapodás értelmében 2010 áprilisáig minden jánossomorjai lakos mentesül a díjfizetés alól. A kemény anyagi kérdések után a képviselők jóváhagyták az oktatási-nevelési intézmények, azaz a körzeti általános iskola, a körzeti óvoda és az Alapfokú Művészeti Iskola, új házirendjét. Egyhangú döntés szerint a nyáron megüresedett háziorvosi álláshelyet dr. Mihályi Zsuzsanna tölti be a működtetési jog megszerzését követően. Ennek értelmében a doktornő 2005. január 3-án kezdi meg rendelését, hétfőtől péntekig 8-12 óráig. A doktornő belgyógyászati szakrendelést is tart kedden 17-, illetve csütörtökön 18 órától a rendelőben. A testület ezután megújította az Anubisz Temetkezési Kft-vel kötött szerződését, mivel eredményesnek ítélte az eddigi együttműködést. A kft. tavaly szeptemberben kapott megbízást a sírkertek üzemeltetési és fenntartási feladatainak elvégzésére, azzal a kikötéssel, hogy a felek ez év végén visszatérnek a feltételek megvitatására és értékelik a kapcsolatot.

Megjegyzés: Önt hogy érintik a város takarékossági intézkedései? Hasznosnak, szükségesnek, elviselhetőnek, esetleg indokolatlannak találja? Írja meg véleményét!

-hirdetés- -hirdetés-