Egy lyukkal beljebb kell húzni a nadrágszíjat. Így foglalhatnánk össze a jövő évi kilátásokat Jánossomorja 2005-ös költségvetését illetően, a városi kassza ugyanis várhatóan legalábbis nem lesz bővebb, mint az idei, takarékossági intézkedésekkel tarkított esztendőben.

A legutóbbi képviselőtestületi ülésen elhangzott, bár az Önkormányzatok normatív támogatása valamelyest nőni fog, a helyi adóbevételek csökkennek majd. Ilyen többek között az iparűzési adó, és a nemrég megváltoztatott, helyben maradó SZJA is. A lehetséges megoldások között felmerült, hogy bizonyos helyi adókat emelni kell jövőre, azonban erről konkrét döntések csak a decemberi ülésen születnek majd. A közalkalmazotti és közszférában várható, 6%-os béremelés, amelynek jó része az Önkormányzatra hárul, csak komoly áldozatokkal valósítható meg. Az egyik ilyen például a létszámcsökkentés.Annyi bizonyos, – emelték ki az ülésen –, hogy az Önkormányzatnak, a kötelező feladatokon kívül rangsorolnia kell, hogy mire, és mennyi pénzt is költ majd a következőkben. Jánossomorjának elsődleges célja a pénzügyi stabilitás megteremtése lesz, aminek, emelte ki Luka János képviselő, a költségekkel való takarékoskodás a módja.Ezért a sikeres pályázat esetén megépítendő Jánossomorja – országhatár összekötő úton, és a Dr. Dicsőfy, Csalogány és Kereszt utca új burkolatán kívül jelentősebb beruházást nem várhatunk a jövő évben. 
A testületi ülésen az intézmények vezetői is jelen voltak, hiszen a költségvetés háromnegyed éves beszámolójára is sor került. A képviselők elmondták, a dologi kiadások visszafogásával sikerült az idén elkerülni, hogy a településnek hiteleket kellett volna felvenni. Dr. Kurunczi Károly polgármester kiemelte, jövőre el kell felejteni a kívánságlistákat, az intézmények éves költségvetésének összállításánál. Ezek után a testület módosította a város 2004 évi költségvetési rendeletet, és a kiadási és bevételi oldalt egyaránt 1.033.066.000. forintban állapította meg.Ide kapcsolódik, hogy november 30-án este véget ért a parlamentben a jövő évi költségvetés tervezetének vitája. Ez alapján az önkormányzatok normatív támogatása 14, 7 milliárd forintra emelkedik a tavalyi 12.5 milliárdról, ami a jövőre tervezett 4.7%-os inflációval számolva is reáltámogatás-növekedést jelent..Az ülés további napirendjei közt kiemelendő, hogy Hanságliget Bősárkányhoz való csatlakozása ügyében az Önkormányzat nem köteles népszavazást kiírnia az ügyben, mivel nem kíván megállapodni Bősárkánnyal a településrész átadásáról.További változás, hogy Jánossomorján ezentúl logopédus és pszichológus is segíti majd a lakókat, és főként az oktatási-nevelési intézmények munkáját. A Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás által alkalmazott szakemberek a kistérséghez tartozó településeken, köztük városunkban látják el feladatukat. A testület elfogadta Dr. Póczáné Kovács Zsuzsanna beszámolóját az okmányiroda működéséről. Az iroda tevékenysége mindenképpen hasznosnak, sikeresnek ítélhető, hiszen február óta mintegy 2691 ügyet bonyolítottak le, és ezzel az itt lakók rengeteg időt és pénzt takarítottak meg, hiszen nem kellett beutazniuk Mosonmagyaróvárra. Az Önkormányzat még augusztusban a teljes jogkörűvé bővített, önálló okmányiroda létrehozásáért fordult a belügyminisztériumhoz, ám erre csak a legalább harmincezer fős vonzáskörzetnél ad lehetőséget a törvény, ám városunk okmányirodájánál ez csupán 10 ezer főt tesz ki.

-hirdetés- -hirdetés-