A hetedik malomfesztivállal zárult az idei városnapok Jánossomorján. Nemcsak a közönséget, hanem a neves előadókat is megérintette a volt hengermalom különleges hangulata. Az élőzene mellett tette le a voksát az idei Omlás Virágai Malomfesztivál is, azokat várva, akik tartalmas szórakozásért néznek körbe a malomban, amelyet épp száz éve kezdtek építeni.

A szeptember 14-i, pénteki nyitány a zenei teljességre törekedett: a Pink Floyd emlékzenekar, az On the Wall játszott. A megye Pink Floyd-rajongó zenészei kiválóan adták át a progresszív rockzenekar kultikus dalait. A koncertet eredetileg a malom fala elé tervezték, ám az eső a teremre gondolt… A hangulat és az akusztika azonban a 11 fős nagyzenekarral is megbirkózott.

 

Galéria a képekre kattintva!

 

Otthon érezte az ország egyik kiváló folk-rock-blues bandája is, a Rackajam, akiket a műfaj nagy öregje, Ferenczi György vezet. A kultikus bluesok, a magyar népdal, Petőfi Sándor megzenésített versei mind helyet találtak a repertoárban. A malomban a közönség és a zenészek is valami különlegeset éltek át, mondta el Ferenczi György, akinek a régi koncertek világát idézte a malom közvetlensége, ahol igazán jó muzsikálni. Az elektronikus zene is megjelent a falak között, persze versekkel átszőve. A Szekvenciák pesti egyetemi műhely már másodszor látogatott Jánossomorjára, helyi barátokkal fellépve.

 

 

A szervezők igyekeznek mindig ide illő programokat invitálni a falak közé. Vagy épp a falakra. Az esőt sikerült is szombaton elijeszteni. A krétarajzolás mellett a könyvtár is kitelepült, de ősi társasjátékokkal játszhattak a gyerekek. Horváthné Kocsis Angéla kiállításán az újrahasznosított textíliák készítésével is megismerkedhettek kicsik és nagyok. Délután a többszörösen díjazott bábtársulat, a pécsi Márkus Színház mutatta be az ifjú Mátyás király történetét, ötletes bábjátékkal és humorral. Senkit sem lepett meg, de mindenkit lenyűgözött, mint mindig. Dolák-Saly Róbert kedves dalait, jól ismert figuráit láthattuk viszont. Az előadó kiemelte, minden karakter, minden poén a L’art Pour L’air társulat összhangját dicséri.

 

 

A malomban a kezdetek óta zenélő RizikóFaktor vette át a stafétát. Ők feldolgozásokkal és lírai saját dalokkal várták közönségüket. Lőrincz György polgármester itt bezárta a két hetes városnapokat, megköszönve mindenki munkáját. Elmondta, az előadók számára különleges élmény a malomban játszani. Janis Joplin és Aretha Franklin előtt is tisztelgett a Dr. Feelgood, azaz Szélig Éva és Locsmándi Bence kiváló előadása. Szélig Évi, a Budapest Voices énekesnője, aki egykor a jánossomorjai zeneiskola falai között kezdte a muzsikálást. A koncert meglepetéseként családjával és egykori zongoratanárnőjével közösen is énekelt. Sok régi barát is meghatottan ült a közönség soraiban.

 

 

A szombati záróakkordokat a Jumping Matt and his Combótól hallottuk, akik táncra is perdítették a közönséget. A nemzetközileg elismert szájharmonikás, Pribojszki Mátyás vezette zenekar is szívesen jár vissza a malomba. A fesztivált a jánossomorjai tagot is sorai közt tudó Ask The Dust blues-rock zenekar zárta. Az Omlás Virágai Malomfesztivált pár civil szervezi a művelődési ház és az önkormányzat segítségével, idén már hetedik éve.

 

 

 

JTV

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-