82 éves korában, március utolsó napjaiban örökre elment a város gyémántdiplomás pedagógusa, a helyi nyugdíjas klub egyik meghatározó vezetője, Emma néni, vagyis Egervári Tiborné született Kaderász Emma (1941–2023.). Fájó szívvel búcsúzik tőle a város vezetése, az iskola és a nyugdíjas társak is.

Emma néni 1941-ben született Debrecenben. Tanítói oklevelét 1962-ben szerezte. Tanítói pályafutása Acsádon és Szombathelyen kezdődött, majd férjét Egervári Tibort, akivel két gyermeket neveltek, a mosonszentjánosi vasútállomás állomásfőnökének nevezték ki 1975-ben. Így került Emma néni a mosonszentjánosi I.sz. Általános Iskolához, ahol rövid ideig napköziben, majd az alsó tagozatban dolgozott, a 3. és 4. osztályosokat tanította a mostani Glázer-Kozma Galéria egykori osztálytermeiben. „Nyugdíjazásáig iskolánk alsós tanulóit oktatta szépre, jóra, tisztességre. Emma néni célja főleg a hátrányos helyzetű tanulók támogatása volt. Szerette a sportot, tanítványai szép eredményeket értek el atlétikai versenyeken.” – írta róla a Jánossomorjai Füzetek.

Nyugdíjba vonulása után, 1998-tól a helyi nyugdíjas klub vezetői feladatait vállalta, először a korábbi elnök, Kőhegyi Ernő visszavonulása után ideiglenesen, majd később véglegesen is. Munkáját Ernő bácsi szellemiségének folytatása jellemezte. Hangsúlyt fektetett a hagyományok tiszteltére, a kulturális műsorokon való tevékeny részvételre, de nagy kirándulásokat is szervezett és az egészségmegőrzés is fontos téma volt a klub mindennapjaiban. A városért végzett munkája mellett a megyei és az országos nyugdíjas szervezetekben is tevékeny részt vállalt.

16 év vezetői munkája után, 2014-ben köszönt le, egészségi állapota miatt. Búcsúztatóján Dr. Kurunczi Károly polgármester szervezőkészségét és közösség-összetartó erejét méltatta, amivel a nyugdíjasklub a legaktívabb civil szervezetté vált az évek során. Az új elnök, Fettik Imréné ekkor köszönetet mondott Emma néninek, a klubot alapító Kőhegyi Ernőnek, és minden tevékeny tagnak is, Goethe idézetével: „Semmik vagyunk mások nélkül, azok nélkül, akik előttünk éltek, és azok nélkül, akik velünk együtt élnek.”

Munkájának egyik megkoronázása volt, hogy egy évvel később a 25 éves Balassi Bálint Nyugdíjas Klub kapta a Jánossomorja Kultúrájáért Díjat a csoport településformáló, aktív és szerteágazó kulturális tevékenységéért.  De szívesen emlékezett arra, hogy vezetése alatt alakult ki a kapcsolat Jánossomorja és Nagyfödémes között, a klub kezdeményezése révén. Emma néni 2022-ben gyémántdiplomát vehetett át.

Emma néni munkásságát aktív és támogató férje, a 2022-ben elhunyt Egervári Tibor is jelentősen segítette.

Írásunk: Wittmann Elekné a Jánossomorja Füzetek 2022-es számában megjelent klubtörténeti írásának, illetve a JTV saját korábbi cikkeinek felhasználásával készült.

 

 

JTV – HT

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-