Teljesen megújul, eladók és vásárlók számára is modern vásártérré alakul a jánossomorjai helyi termelői piac, közel 118 millió forintból – a sikert pénteken rögtön személyesen is bejelenthette a környékbeli árusoknak, látogatóknak a piacra látogató Lőrincz György polgármester és Dr. Nagy István agrárminiszter. A piac hangulatához méltóan az eladók a köszönet mellett viccekkel, ugratásokkal fogadtak.

 

A piac fejlesztését Széchenyi 2020 EMVA pályázati forrás és önkormányzati saját erő teszi lehetővé. Erre közel 100 millió forintot nyert Jánossomorja Város Önkormányzata, 15 százalékos önrésszel. A sikert a pályázat elbírálója, a Széchenyi 2020 Vidékfejlesztési Program március 11-én jelentette be.

A piactéren fedett és térburkolattal ellátott eladótér, standok és passzázs, akadálymentes mosdók, rakodóterek várják majd a vásárlókat és a helyi, illetve környékbeli őstermelőket, árusokat. De maga a tér is megszépül és jobban szolgálja a látogatókat, többek között ivókutakkal, kerékpár-tárolókkal, asztalokkal és zöld felülettel. 

A helyi termelői piac hetente egyszer, pénteken délelőttönként várja a vásárlókat, jórészt helyből, az eladók pedig szintén zömmel a városból, és annak 40 km-es körzetéből érkeznek.

 

Lőrincz György polgármester elmondta, a piac felújítása több szempontból is nagyon fontos Jánossomorjának.: “Egyrészt egészséges, friss terményeket, termékeket vásárolhatnak itt a lakók; ráadásul zömmel helyiektől, környékbeliektől, így támogatva őket és rajtuk keresztül, közvetve a szűk térséget. Nem utolsó sorban a termelői piacon való vásárlás jóval környezettudatosabb is, hiszen mellőzhetjük a csomagolásokat és a vásárolóhoz is kevesebb káros anyagot kibocsájtva jut el a minőségi áru. A város termelői piaca pár éve kapott helyet a művelődési ház udvarán, és rögtön óriási szolgálatot tett a lakóknak, hiszen a koronavírus-járvány idején sokak számára jelentett fontos és biztonságos vásárlást.” A Balassi Bálint Művelődési Ház és Könyvtár udvarán lévő piactér fejlesztése azt is szolgálja, hogy kedvezőbb feltételeket nyújtsunk vásárlóknak, eladóknak egyaránt, így ösztönözzük a helyi piac bővítését, minőségének, vásárlókörének emelkedését – tette hozzá a polgármester.

Az udvari piac modern vásárlási térré alakul, számos elemmel kiegészülve.: Udvari térburkolat készül, fedett passzázs és fedett, zárható árusító standok létesülnek. A művelődési ház épületének bővítésével akadálymentes mosdó, összecsukható asztalok, rakodórámpa épül. Több más mellett kerékpártárolók, füvesítés, ivókutak segítik a látogatókat.

A munkát legkésőbb jövő kora tavaszig fejezi be a város.

JTV – HT

 

 

-hirdetés- -hirdetés-