Hétfőtől egy tanárral szűkebb a tantestület, péntekre meredeken emelkedő esetszámok, bezárt óvodai csoportok – így kezdődött az ötödik hullám Jánossomorján. A jánossomorjai háziorvosok meredeken emelkedő megbetegedési számokról számoltak be pénteken a JTV-nek, ami már egyértelműen az omikron variánsnak tulajdonítható. Ez a mutáns nagyságrendekkel könnyebben és gyorsabban terjed, mint elődje, ugyanakkor nem éri el a tüdőt, inkább felső légúti megbetegedést okoz, illetve az idősebb korosztálynál jellemző a hányás, hasmenés, mint új tünet. Mindezzel szinkronban vannak a helyi megbetegedések is, közölte Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos. Ugyanakkor helyi súlyos esetről most nincs tudomása.

Pénteken több járványügyi szakember is arról nyilatkozott, az emelkedő megbetegedések már az ötödik hullám elindulását jelentik. A gyors átfertőződés számos szakértő reményei szerint azt is eredményezheti, hogy ez lesz az utolsó komoly járványhullám. Addig azonban még sok a tennivaló a védekezés terén. Az oltások felvétele, a harmadik oltásig való eljutás továbbra is fontos. Így a közeljövőben a helyi háziorvosi rendelők is készülnek oltási akciókra.

Óvodai karantén

Az óvodákban péntektől két teljes csoportot helyeztek karanténba. Szentpéteren óvodások produkáltak pozitív eredményeket, Szentjánoson pedig két munkatárs lett kovidos. Mindkét helyen egy teljes csoportot helyeztek tíz napos karanténba a hatóságok. Jelenleg az ovisok családtagjainak nem kell otthon maradni, ha oltottak.

 

Fotó: JTV Archívum

Egyetlen tanár nem vállalta

Elsejétől már a pedagógusok határideje is lejárt, csak azok oktathatnak tovább állami iskolákban, akik vállalták az oltást. Ez országosan közel 800 pedagógus kiesését jelentette, több helyen nehézséget okoz a helyettesítés is.

Jánossomorján, a központi intézményben egy felsős tanár hagyta el a katedrát, őt nem tudta meggyőzni a tantestület – ahogy ez egy másik kollégánál végül is sikerült nemrég, mondta el Bella Zsolt igazgató.

A szabály ugyanakkor védelmet is biztosít: a pedagógus fizetés nélküli szabadságra köteles vonulni, de állása megmarad egy évig, addig csupán helyettesítheti az intézmény.

A Jánossomorján kieső pedagógus munkáját helyettesítéssel meg tudja oldani az intézmény, ugyanakkor azért a diákok számára nem lehet felhőtlenül könnyű a változás, mivel nyolcadikos osztályfőnökről van szó.

A bölcsőde és az óvodák terén nem volt kötelező az oltás felvétele – itt mindkét helyen az önkormányzat és a polgármester hatásköre volt a döntés. Ugyanakkor mindkét intézményben magas az átoltottság, a három jánossomorjai tagóvodában például mindenki felvette az oltást.

 

 

JTV – HT

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-