A kormányzati célok közé emelkedett a jánossomorjai elkerülő út megépítésének ügye, ez a héten látott napvilágot. A tervről eddig többször is egyeztetett városvezetésünk Budapesten.

A Magyar Közlöny 2021. évi 126. számában megjelent, és így a hivatalos kormányzati intézkedések közé emelkedett a jánossomorjai elkerülő út megépítésének ügye. E szerint a kormány a gazdaságfejlesztés érdekében egyrészt egyetért a jánossomorjai elkerülő út létesítésével, amelyet a közlekedési infrastruktúra- valamint közműfejlesztések csoportjába sorolt.

Másrészt az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára feladatul szabta, hogy előterjesztést készítsen a kormány részére a megvalósításhoz szükséges intézkedésekről, bevonva az érintett gazdasági szereplőket, gazdasági és társadalmi szervezeteket.

Harmadrészt a kormány felhívta a szaktárcát vezető minisztert, hogy a nemzeti vagyonkezelő és a belügyminisztérium bevonásával 2021. szeptember 15-ig készítsen előterjesztést a kormány számára a beruházás előkészítéséről, megvalósításáról és pontos forrásigényéről.

Előzmények

A kormány konkrét lépését megelőzte, hogy Jánossomorja Város Önkormányzatának delegációja nemrég a külügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökségnél járt, hogy a tervezett, Jánossomorját északról elkerülő út ügyében előrelépést érjen el. Az ügynökség vezérigazgatója és igazgatója mellett a tárgyaláson részt vett a tervezett nyomvonal mentén fekvő telephelyével érintett, és ott jelentős fejlesztéseket tervező Lajta-Hanság Zrt. vezérigazgató-helyettese is, de a hatóság több nagyobb érintett helyi vállalat véleményét is kikérte.

Az északi elkerülő út ugyanis nemcsak a városon átmenő, Ausztriába tartó napi forgalomtól, illetve az átmenő helyi teherforgalomtól tudná tehermentesíteni a várost, hanem lehetőséget adna Jánossomorja északi részén fekvő vállalatoknak az infrastrukturális fejlesztésre és a kedvezőbb szállítási-közlekedési helyzetre.

Hogy gyorsítsa a folyamatot, Jánossomorja még a tavalyi évben megterveztette az út megvalósíthatósági tanulmányát, a konkrét tervek alapját képezhető tervdokumentációt, hogy ezzel is gyorsítsa a folyamatot. Ezt tavasszal az ITM-ben is bemutatta a város Dr. Nagy István országgyűlési képviselőnk személyes támogatásával. Már akkor is láthatóvá vált a terv városi és regionális közlekedési, illetve gazdaságfejlesztési lehetőségeket is magában foglaló előnye, így a minisztérium is továbbgondolásra érdemesnek minősítette a tervek. Dr. Nagy István akkor három-öt éven belül kivitelezhetőnek tartotta az elkerülő megépítését.

Lőrincz György polgármester számos tárgyaláson van túl a tervvel kapcsolatban, és maga is nagyon örül annak, hogy ennyi lehetőséget nyitott, felelős körökben támogatásra lelt a fejlesztési elképzelés: „Nagyon örülünk, hogy ilyen gyorsan támogatásra talált a tervünk, amely három értékes fejlesztést is magában hordoz, nemcsak a város, hanem a régió számára is. Egyszerre hoz biztonságot és nyugalmat a város határátkelő felé vezető szűk főútja mellett élőknek és az utakon közlekedőknek; egyszerre könnyíti meg a térség ingázóinak, átutazóinak mindennapjait; de a város északi határában működő vállalatok számára is tág fejlődési horizontot nyit a nagy teherforgalmat is elbíró gazdasági köldökzsinór. Nagyon fontos munkát végzett e cél érdekében Dr. Nagy István országgyűlési képviselőnk, aki példaértékűen támogatta, felkarolta az ötletet, és akinek most köszönetünket is kifejezzük!”

 

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-