Nagy létszámokkal, de felemás pedagógusi és tanulói jelenléttel indult az oktatás hétfőn Jánossomorján. A központi iskolában online órákat tartanak a közel harmadára fogyatkozott bent lévő diákságnak és az otthon maradott tanulóknak egyaránt. Felügyelő pedagógusok vigyáznak az osztályokra. Az óvodák szinte teljes létszámmal indultak neki a fokozatos nyitásnak.

Az általános iskolákban

Az általános iskola két intézményében nem egyformán kezdődött a jelenléti oktatás.  A 229 alsós diákból 133 ült be a padokba reggel, de a két intézmény között óriási a különbség. A központi alsóban 156-ből 66 gyerek vállalta a jelenléti oktatást, míg Szentpéteren a 73-ból csak 10-en hiányoznak.

Úgy tudjuk, a központi iskolában az osztálytanítók egyike sem vállalta a jelenléti oktatást a járványhelyzet miatt. Összesen 10-en hiányoznak, ám ők otthonról, online tartják az órákat. A termekben megjelent diákok és az otthon maradottak egyaránt digitális eszközökkel követhetik ugyanazt az órát. Az informatikai apparátust ugyanakkor nagy feladat elé állította a gyors változás.

A gyermekek azonban nem maradnak felügyelet nélkül. Minden teremben egy pedagógus tart felügyeletet, míg kollégája online oktatásán vesznek részt a gyerekek.  Két nyelv szakos tanárnő is megtartja óráit és a hitoktatás is jelenléttel zajlik már hétfőtől. Így minden gyermek pedagógusi felügyelet alatt áll az iskolában – hangsúlyozta Bella Zsolt intézményvezető. Hozzátette, a tankerület és az iskolavezetés számára egyaránt a rugalmasság a legfontosabb a hétvégén kiderült új helyzetben, ezért sikerült a jelenléti oktatás elindítása, a beérkező gyerekek megfelelő körülményeinek megteremtése. Ebben nagy segítséget nyújtottak azok a pedagógus kollégák, akik jelentkeztek, hogy felügyeleti szolgálatot adnak a termekben, pótolva a hiányzókat. Köztük többen a felsős tantestületből vállalták ezt a munkát. Nekik a tankerület és az iskola nevében is köszönetét fejezte ki Bella Zsolt igazgató: „Mindez nem kevés fejfájást, szervezési munkát okozott. Külön köszönöm azoknak a felsős kollégáknak, akik beszálltak, mondhatni szívből, és felügyeletet tartanak.”

Bár a minisztérium közleménye szerint hibrid oktatás, tehát párhuzamos jelenléti és digitális oktatás nem folytatható. Vagyis kizárt, hogy egy pedagógus az otthon maradottaknak online és a teremben is tartson órát egyszerre, ám a helyi megoldás nem ütközik az elvvel, hiszen más kolléga vigyáz a gyerekekre. A jánossomorjai megoldást a tankerület is engedélyezte.

A hét központi osztályból sokban nagyon kicsi a jelenléti létszám, az 1/A-ban például mindenki otthon maradt, a 4/A-ból pedig ketten jöttek összesen. Az osztályokat elosztották az alsós és felsős épület között a nagyobb távolságtartás érdekében, és szorosabbá, rövidebbé tették a bent töltött időt is.

A Klafszky-iskolában a régi rend állt vissza, zökkenőmentes volt a reggel, csak pár gyerek hiányzik. Itt voltak, akik nagyobb terembe költöztek, hogy egymástól távolabbra ülhessenek a gyerekeket, illetve a fejlesztők is nagyobb termekbe mentek át, mondta Nemes Csaba igazgató.

Mindkét intézményben további védekezési szabályok léptek életbe, illetve maradtak érvényben. Ilyen a belépéskor kötelező testhő-mérés, kézfertőtlenítés, maszk-használat. Óra alatt a maszk csak akkor kötelező, ha a pedagógus kéri. Délutáni foglalkozások továbbra sem lehetnek, de napközi rendelkezésre áll.

Több mint valószínű, hogy ez a helyzet jellemző marad a hétre, a jövő hétre már a központiban is emelkedik a gyermeklétszám, és az igazgató bízik benne, hogy a pedagógusi jelenlét is növekedik.

Az önkormányzati konyha került nehéz helyzetbe a bizonytalan étkezési jelentkezések miatt, de remélhetőleg ez is egy-két napon belül rendeződik. Az iskolaigazgató hangsúlyozta, egy gyermek sem marad étel nélkül, inkább több adagot készítettek a konyhán.

Az óvodákban

A városi tagóvodákban a gyermekek közel 80 százaléka ment reggel óvodába, a hét közepétől ez még növekszik is. De páran azért minden oviban jelezték, hogy amíg lehetőség van, nem vinnék a közösségbe a gyermekeket a járványhelyzet miatt. A szentjánosi oviban 94-ből 77-en, Pusztasomorján 25-ből 19-en, Szentpéteren pedig 70-ből 55-en vesznek részt az óvodai csoportos nevelésben. Egy kolléga hiányzik csak az óvónői testületből, ő még karanténban van.

Átoltottság

A jánossomorjai oktatás-nevelésben dolgozók több mint 90 százaléka már túl van az első oltáson, Pfizer vakcinával. Az iskolában ez az arány 95 százalék felett van, az óvodában azonban vannak páran, akik még nem kaphatnak, vagy mert nemrég estek át a betegségen, vagy egyéb körülményeik miatt.

 

A második vakcinát még csak kevesen kapták meg a helyi oktatás-nevelésben dolgozók közül. A pedagógusok zöme az első szervezett oltás során oltakozhatott. Ám voltak olyanok, akik már korábban, más fázis keretén belül kaptak vakcinát, jellemzően oroszt – közülük többen már mindkettőn túl vannak. Akik a mostani hétvégén kapták meg az első dózisukat, őket csak május második felére hívták vissza a második oltásra.

Fokozatos nyitás hétfőtől

Április 19., hétfőtől elindult az óvodai és az alsós iskolai jelenléti oktatás az országban. Az általános iskolás felsősök és a középiskolások május 10-én mehetnek először iskolába. A részletekről a helyi intézmények tájékoztatták a szülőket saját fórumaikon. Az iskolás és óvodás gyermekek szülei számára lehetőség nyílit az igazolt hiányzásra. Ennek módjairól az intézmények szintén tájékoztatták a szülőket. Az Alapfokú Művészeti Iskolában az oktatás május 7-ig továbbra is online formában folytatódhat.

A részletek még hétvégén is változtak, erről az intézmények kaptak tájékoztatást, melynek részleteit itt is olvashatja!

JTV – HT – JT

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-