A héten közel 200 beadható vakcina áll rendelkezésre Jánossomorján. Mindhárom helyi háziorvosi praxisban elkezdődött a kínai Sinopharm-vakcinával való oltás szerdán, február 24-én, és folytatódik a további napokban. Ezzel párhuzamosan az ütemezve megérkezett AstraZenecával is oltanak. Előbbiből praxisonként átlagosan 50-55-öt kaptak a jánossomorjai háziovosi praxisok, utóbbiből 10-10 érkezett.

A feladat ugyanakkor nem kicsi. A rendelők mindent megtesznek, hogy gyorsan, zökkenőmentesen adhassák be az oltásokat a lakóknak, ebben a polgárok együttműködését is kérik a házirovosok, illetve regisztrációra ösztönöznek. Könnyebbség lehet, hogy a Sinopharm oltóanyag egy főre elég kiszerelésben áll rendelkezésre, nem kell csoportosan behívni az embereket, mint a 10 adagot tartalmazó AstraZeneca esetében.

A tömeges oltási fázis február 11-én kezdődött el Jánossomorján. Az érkező vakcinákat a kormányhivatal koordinálja és küldi ki, ahogy a beoltandók köréről is ők rendelkeznek, érkező vakcinától függően.

Az ütemezett oltási fázis is zajlik, több jánossomorjai idős, krónikus beteget már beoltottak a mosonmagyaróvári oltóponton, őket Pfizer vakcinával. E betegekkel is a háziorvosok veszik fel a kapcsolatot és egyeztetnek az időpontról és a bejutásról. Igény esetén a háziorvosok a város segítségét is kérhetik a betegek beszállításában, erre is volt már példa.

E héttől már öt vakcinával oltanak Magyarországon – közölte a koronovirus.gov.hu.: “A Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Szputnyik mellett szerdán megkezdődik az oltás a kínai Sinopharm-vakcinával is. A kínai vakcinát elsőként a regisztrált idősek oltására használhatják a háziorvosok, ehhez hetente frissülő listákat kapnak a praxisukban regisztált idősekről. A háziorvosok értesítik az általuk kiválasztott oltandókat az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről, amely lehet az orvosi rendelő vagy mozgásképtelen idős embernél, annak otthona is.

A Sinopharm 18 év felett korhatár nélkül adható, biztonságos és hatásos vakcina és nagy előnye, hogy jelentős, erőteljes immunválaszt vált ki, mert a vírus teljes, elölt változatát tartalmazza, így jobban megmozgatja az immunrendszert és nagy védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Ugyanolyan alapon működik, mint a már jól ismert influenza vagy a gyermekbénulás elleni vakcinák, amelyek inaktivált, elölt víruson alapuló oltóanyagok, erős védettséget adnak. A koronavírus elleni magyar vakcina fejlesztése is ugyanazon a módszeren alapul, mint a kínai vakcináé.

Ebből a vakcinából is 2 oltás szükséges 28 napos különbséggel.

Mint minden más vakcinánál itt is ellenjavallt a várandósság és a szoptatás, az akut lázas betegség, a vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció, emellett a nem megfelelően egyensúlyban tartott krónikus betegség, vagy krónikus betegség akut fellángolása. Minden esetben az oltóorvos dönt az olthatóságról.” – írja a központi tájékoztató oldal.

JTV – HT
Fotók: www.koronavirus.gov.hu

-hirdetés- -hirdetés-