Szünetelő műtéti osztályok, átirányított betegek, továbbra is működő sürgősségi osztály, kiemelt figyelem a kismamák részéről – A mosonmagyaróvári kórház sebészeti, traumatológiai, szülészeti és nőgyógyászati osztályain egyelőre szünetel a fekvőbeteg-ellátás, a győri kórházat jelölték ki erre a célra – erről tájékoztatott az intézmény szerdán. Hivatalosan meg nem erősített információink szerint a kórházban átmeneti altatóorvos-hiány lépett fel, ezért a műtéti beavatkozásokat Győrbe irányították át. Fontos, hogy a sürgősségi osztály is működik, ahogy azok a más osztályok is, ahol nem végeznek műtéteket, nincs szükség altatásra. A város polgármestere, Dr. Árvay István nyílt levélben fordult több illetékes szervhez csütörtökön a Karolina Kórház és Rendelőintézetben kialakult helyzettel kapcsolatban.

A jánossomorjai betegek részére a helyzet nem okoz nagy nehézségeket, de mindenképpen fel kell készülnünk a változásra és kommunikálni háziorvosainkkal, védőnőinkkel – javasolja Dr. Mihályi Zsuzsanna, ügyeletvezető háziorvos. A háziorvosok, illetve a háziorvosi ügyelet munkatársai is már a megfelelő helyekre irányítják a betegeket, a mentők értesítését igénylő, sürgős esetekben a mentős kollégák is már a helyes ellátási helyre szállítják majd a betegeket – hangsúlyozta a szakember. Így elvileg nem okozhat gondokat a távolabbi kórházba irányítás. Fontos azonban, hogy a kismamák megfelelően tájékozódjanak erről – őket egyébként a helyi védőnői szolgálat értesíti is. Szülésnél jelentkező esetleges komplikációknál ugyanis problémát is okozhat a távolságkülönbség, például, ha valaki önállóan indul a kórházba, de onnan még tovább kell irányítani a kismamát. Ezért is fel kell készülni a jelenlegi helyzetre, megfelelően kommunikálni orvosainkkal, védőnőinkkel, ne adj isten a mentőszolgálattal – hangsúlyozta Dr. Mihályi Zsuzsanna.

Timárné Biró Anita jánossomorjai védőnő elmondta, a szüléshez közel álló kismamákat tájékoztatják, de ezúton is felhívják a figyelmet, hogy minden szülészeti esemény miatt a győri kórházat kell keresnie a kismamáknak. A védőnőket egyébként a két ünnep között is elérik a kismamák kérdéseikkel, jelzéseikkel.

Megtudtuk, a háziorvost és a védőnői szolgálatot sem értesítették erről a változásról, legtöbbjük csak a közösségi oldalról kapott hírt a helyzetről.

HT – JTV

-hirdetés- -hirdetés-