Hetedik babaköszöntőjét tartotta Jánossomorja. Összesen 28 csemete, 13 kislány és 15 kisfiú érkezett 2020 első félévében a városba – ez kicsivel több, mint az eddigi években. Most őket és családjaikat ünnepelte Jánossomorja Város Önkormányzata a hagyományos, félévente megrendezett fogadáson a művelődési házban, augusztus 25-én.

A gyerekeket versek, dalok, vetített képes bemutató és egy fogadás is köszöntötte a varázslatosan feldíszített teremben. A védőnők számára reménykeltő, hogy a babák száma az előző félévek jórészt stagnáló létszámához képest pár fővel emelkedett most. Bíznak benne, hogy a második féléves babaköszöntőn, februárban hasonlóan sok csemete mosolyog majd vissza rájuk.

A megjelenteket Lőrincz György polgármester köszöntötte, örömmel állapítva meg, hogy a vírusveszély utáni időszakban is sokan elfogadták a meghívást. A családok a város 100 ezer forintos babakötvényét szimbolizáló borítékot vehettek át a polgármestertől – a tényleges aktiváláshoz regisztrálniuk is kell a szülőknek a megadott elérhetőségeken, erre is mindenkit buzdított a városvezető.

Bővül a bölcsőde

Lőrincz György polgármester elmondta, a kisgyerekes családokat segítő program fontos következő eleme a helyi Kék Bagoly Bölcsőde egy 14-fős, új csoporttal való bővítése és felújítása lesz, ami nem egész egy éven belül meg is valósulhat. Az épületből új helyre költözik az Idősek Klubja – ennek gyorsszerkezetes építése már zajlik az Iparos utcában – ez ad majd teret a bővítésre, felújításra.

A vásárlók többsége helyi fiatal

Jánossomorja kisgyerekes családokat támogató programja az elmúlt években több elemmel is bővült. Ingyenes oltást biztosítottak, eddig bárányhimlő ellen, ezt azonban az állam már ingyen biztosítja, így most új oltásfajtáról folynak az egyeztetések helyi szinten. De felújították az óvodai és a város közterületi játszótereit is az elmúlt években. Két utcát is létrehoztak, itt kedvezményes önkormányzati telkeket alakítottak ki. Az akció sikerét mutatja, hogy ezek zömét fél áron, helyi fiatalok vásárolták meg. Bár még vannak megvásárolható telkek, a program folytatását, új telkek kialakítását tervezi a város a közeljövőben. A programot az ifjúság városhoz való kötődésének erősítésével folytatná a polgármester.

Telkek, játszóterek, Egészségház

Timárné Biró Anita védőnő elmondta, a kisgyerekes családok számára sok hasznos, jó dolgot tud nyújtani a város, amit az önkormányzati intézkedések tovább erősítettek az elmúlt években. A kedvezményes telkek és a minőségi játszóterek nagyon fontosak, de ezeken kívül a szakember kiemelte azt is, hogy az Egészségház tavalyi felújításánál külön részt kaptak a gyerekek, gyermekorvosi és védőnői rendelőket különítettek el, ahol sokkal jobb környezet, körülmények várják a gyerekeket, szülőket.

 

 

JTV

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-