A nyilvánosságot kapott, eddig vizsgált öt fő közül két személynél pozitív, hármuknál negatív lett a koronavírus teszt, amit pénteken végeztek el Jánossomorján a járványügyi szakemberek. Erről maguk az érintettek adtak tájékoztatást hétfő délelőtt, kiemelve, hogy mindannyian jól vannak, komolyabb tüneteik nincsenek, otthoni járványügyi megfigyelésen vannak múlt hétvége óta. Ellátásukat meg tudják oldani, sok segítséget kapnak, amit ezúton is köszönnek. Kontakt kutatások, a már vizsgáltak további tesztelése és más személyek vizsgálatai is folynak még, ezek eredményeiről még nem kaptunk tájékoztatást.

A helyi egészségügyi szakemberek, háziorvosok és a város önkormányzata is a meglévő szabályok, intézkedések felelős betartására szólította fel a lakosságot: Fontos a rendszeres kézmosás, kézfertőtlenítés, a szabályszerű maszkviselés az előírt helyeken és a másfél méteres védőtávolság lehetőség szerinti betartása is. Az időseknél különösen lényeges mindez. Gyanús tünetek esetén azokat gyorsan jelezzük háziorvosainknál.

„Ijedtségre nincs okunk, de a felelős viselkedésre figyelnünk kell, nem lazíthatunk, nem legyinthetünk az egészre egyet, hogy elmúlt a veszélyhelyzet, hiszen a kórokozó továbbra is jelen van az életünkben.” – közölte Dr. Nagy Mária háziorvos. Új védekezési szabályokat vélhetően nem kell bevezetni, a meglévők elegendőek, ha azokat felelősen be is tartja a helyi társadalom. „A védőháló, a tesztelés jellege miatt kimondhatjuk, egyáltalán nem biztos, hogy ők az első betegek a környéken, hiszen sokan komolyabb tünetek nélkül hordozhatják a betegséget, a lakossági jelenlegi átfertőződéséről sincsenek adataink. A hazai átlagokat tekintve egy közösségre pár százaléknyi vírushordozó juthat, és azt sem tudjuk, hányan estek már át a kóron. Ami számunkra fontos: Be kell tartanunk a szabályokat és nyugodtan, de felelősen élni a mindennapokat. Aki pedig gyanús tüneteket észlel, jelentkezzen háziorvosánál!” – hangsúlyozta Dr. Mihályi Zsuzsanna háziorvos.

Jánossomorja Város Önkormányzata a meglévő egészségügyi előírások betartására hívta fel a figyelmet. A város továbbra is segítséget nyújt azoknak, akik házi járványügyi megfigyelésen vannak és ellátásukat nem tudják megoldani a család, a barátok segítségével.

Mint ismert, pénteken vettek mintát öt helyitől, miután egyikük munkahelyi tesztje pozitív lett. Ő egy autópályához közeli munkahelyen dolgozik, ezért volt szükség a rendszeres tesztelésre.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-