Közel 1500 kukásautónyi szemét égett a jánossomorjai hulladéklerakón, ez 5000 négyzetméteren, nagyjából 30 ezer köbméternyi anyagot jelent. A helyszínen több hivatásos és önkéntes tűzoltó egység kezdte meg az oltást kedden késő délután, Mosonmagyaróvárról, Lébényből, Csornáról, Jánossomorjáról, Dunaszigetről és Bősárkányból is érkeztek. A lángokat nagy küzdelemben igyekeztek megállítani, körülhatárolni, több egység légzőkészülékkel, a füstben dolgozott.

Galéria a képre kattintva

Az üzemeltető estére új munkagépet is a helyszínre szállítva, földtakarással segítette az oltást. Az óriási terület tűzbiztosítása még akár több napig is eltarthat, az egységek egy része éjszaka is a helyszínen marad.

Galéria a képre kattintva

Most a még takaratlan, művelés alatt álló terület kapott lángra, vagyis a frissen ide szállított szemét. Ez valószínűleg a különleges kánikulának köszönhető, ma rekordmeleget mértek térségünkben, 34 fokot.

A katasztrófavédelem mobil laborja is vizsgálta a füstöt, kora esti információink szerint káros anyagot nem észleltek.

A mentők is a helyszínre érkeztek, de csak biztosításként, a heves füstben dolgozók érdekében, de segítségükre senki sem szorult.

A védekezést Jánossomorja Város Önkormányzata is segítette, vízzel és meleg étellel látva el a dolgozókat – ebben egy helyi étterem, egy élelmiszerbolt és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület működött együtt gyorsan a várossal.

Mint ismert, a hulladéklerakó tavaly nyár óta ég, izzik. A depóniát üzemeltető cég a gyanú szerint súlyos hiányosságokat, a szakszerű üzemeltetésben közel 9 évnyi lemaradást halmozott fel, aminek következtében mindenkit menesztettek, vizsgálatok zajlottak és jelenleg is bírósági eljárás folyik. Ezt a cég új vezetése közölte a sajtóval, akik tél óta igyekeznek utolérni a lemaradást, úrrá lenni a károkon, és egyszerre folytatni az üzemszerű működést is. Bár komoly eredményeket értek el a hatósági előírásoknak való megfelelésben, a tüzek teljes megfékezését őszre ígérték.

 

JTV

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-