Kisebb, 2,3-as erősségű földrengést mértek június 1-én kora este, Jánossomorjától 6 km-re. Károkról, sérülésről nem érkezett bejelentés. A földmozgást kevesen észlelhették, folytatására is kicsi az esély – mondta a jtv.hu-nak a szakértő.

„A rengés 2,3-as magnitúdójú volt, ami az érezhetőség határán van. Ekkora az országban bárhol, bármikor előfordulhat, a közelben Mosonmagyaróváron tavaly május végén volt egy ilyen. Ezek pici rengések, és nem jelzik azt, hogy egy nagyobb földmozgás várható lenne – de természetesen nem is zárható ki, hiszen ezeket nem tudjuk előre jelezni.” – mondta el a JTV-nek Szanyi Gyöngyvér szeizmológus, a CSFK Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium munkatársa. A földrengések észlelésére és kutatására szakosodott intézmény feladata a Magyarországon és környezetében észlelhető szeizmikus aktivitás monitorozása, a földrengések és a velük összefüggésben lévő jelenségek tanulmányozása, valamint a Föld szerkezetének kutatása.

Szanyi Gyöngyvér szeizmológus

– „A Mosoni-sík egy viszonylag csendesebb régió, aktív szeizmitást nem ismerünk ebből a térségből, egy konkrét vetőhöz, törésvonalhoz sem tudjuk ezt hozzákötni, ami amúgy is jellemző Magyarországra.” A szeizmológusok az észlelések után rögtön meghatározzák a paramétereket és várják a lakossági jelzéseket is, amit a honlapon, kérdőív kitöltésével tudnak megtenni a polgárok a www.seizmology.hu oldalon.

A főúttól közel
A főúttól közel 800 méterre, Újrónafő felett található a jelzett epicentrum.

-„Most éppen az a szerencsés helyzet adódott, hogy én dolgozom fel a beérkező kérdőíveket. Tény tehát, hogy olyan pici volt ez az esemény, hogy nagyon enyhén lehetett csak érezni. Jellemzően azon kevés ember, aki észlelte, morajlást hallott, enyhe rázkódást érezhetett, esetleg megzörrenhettek a poharak vagy üveges szekrények, amik kisebb mozgásra is zörögnek. Nem meglepő, hogy nem nagyon találnak olyan embert, aki észlelte volna, mert ez egy pici, alig érezhető esemény volt.”

Az obszervatórium oldalán található térképen az epicentrum jelölése látható

Jánossomorjától 6 km-re Északra érzékelték a rengéseket, hétfő este 19 óra 24 perckor. A földrengés fészkének mélysége 7 km volt, mérete 2,3 volt a Richter-féle skálán. A földrengést az epicentrum térségében néhányan érzékelték – közölte az Obszervatórium. A térképes jelölés Újrónafő térségébe, attól Észak-Észak-Keletre teszi a rengés központját.

Hazánkban 100-200 hasonlóan kicsi rezgést mérnek évente, ami 2,5 magnitúdónál nem erősebb. Ezeknél jórészt emberek által nem érezhető rezgés zajlik le. Az ennél kicsit erősebb rezgésekből 4-5 akad évente. A hazai rengések csak ritkán pusztító, károkozó erejűek. A tavaly májusban Mosonmagyaróváron történ rezgés előtt térségünkben szintén Mosonmagyaróvárról jegyeztek fel földmozgást, 1989. februárjában, 3,2-es erősséggel. Gribovszki Katalin Eszter földrengésekről írt 2005-ös doktori értekezésében pedig azt találjuk, hogy 1930. 10. 26-án is mértek egy földrengést Mosonszentjánoson.

 

JTV – HT

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-