Életének 93. évében elhunyt Wenesz Károly, Jánossomorja díszpolgára, a helytörténet-kutatás egyik meghatározó alakja. A díszpolgárt Jánossomorja Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

A szentpéteri településrész nagy krónikásának nevezhető Wenesz Károly a családi hagyományokat követve kovácsként, majd agrármérnökként, illetve a helyi VB titkáraként dolgozott, és töltött be meghatározó szerepet Jánossomorja életében. Szinte hivatástudat-szerűen gyűjtötte, őrizte meg és írta le a helyi emlékeket, élményeit. Maga is készített visszaemlékezéseket, helytörténeti tanulmányokat, de több alkalommal segítette a helytörténeti kutatásokat, cikkeket, különböző helytörténeti témájú sajtómegjelenéseket, televíziós műsorokat. Jegyzetei sok szempontból pótolhatatlan kincsnek számítanak. A kitelepített helyi németekkel való kapcsolattartás, az újbóli kapcsolatfelvétel egyik meghatározó alakja volt.

A díszpolgári címer 2012-ben vehette át Dr. Kurunczi Károly polgármesteről.

A díszpolgári címet 2012-ben vehette át a várostól, a címre a Német Nemzetiségi Önkormányzat javasolta. A településünk történelmének, hagyományainak felkutatása, ápolása, és a német lakosság és a németajkú lakosság összetartozása érdekében végzett több évtizedes munkája elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

Wenesz Károly 1927-ben született Mosonszentjánoson, édesapja magyar, édesanyja német származású volt. Szentpéterre költözve édesapja kovácsműhelyében segédkezett és tanulta ki a szakmát. Majd később a település első traktorosa lett. Az édesanyjától örökölt német kultúra meghatározta egész életét. A származása miatti megkülönböztetés ellenére továbbtanult, végül ’63-tól tanácselnök-helyettesként, ’65-től a végrehajtó bizottság titkáraként, a mai jegyzőnek megfelelő munkakörben dolgozott ’87-es nyugdíjazásáig. A kitelepített németek emlékének megőrzésében, és a Németországban élő leszármazottakkal, egykori elűzöttekkel való települési kapcsolatfelvételben illetve a helytörténeti kutatásokban egyaránt elévülhetetlen érdemeket szerzett, a település, a szülőföld iránti szeretet egyik példája volt a városban.

Lőrincz György polgármester 2017-ben köszönthette, 90. születésnapján.

Lőrincz György polgármester, helytörténet-kutató kiemelte: „Karcsi bácsi VB titkárként, azaz nagyjából a mai jegyző megfelelőjeként sokat tett a településért, de Jánossomorja múltjának kutatásában is felelős, dolgos munkatárs volt, aki személyes visszaemlékezésével pótolhatatlanul gazdagította Jánossomorja történetének minél hitelesebb feldolgozását.”

Veres Dávid helytörténet-kutató, a Jánossomorjai Füzetek és a Valaha Volt Jánossomorja szerkesztője is megrendülten búcsúzott Karcsi bácsitól. –„Jánossomorja történeti kutatásának fontos személyisége Karcsi bácsi, de Mosonszentpéter múltjának megőrzésében szó szerint megkerülhetetlen alak ő. Nem anekdotázgatott, hanem tudatosan gyűjtötte, témakörönként rendszerezte emlékeit, maga le is írta azokat. Számos terület fontosságát látta, így akár néprajzi, akár háborús vagy építéstörténeti, településszerkezeti szemléletű írásokat is készített. Sokat dolgozhattunk együtt, számos írását jelentethettük meg és a következő lapszámok is tartogatnak általa gyűjtött anyagokat. A német emlékek kutatása, a gyökerek ápolása különösen fontos volt számára. Kevesen tudják, de még a német hadisírkutató-egyesülettől is kapott elismerést. Vitathatatlan: elment az utolsó heidebauer.”

Esküvői képükön, feleségével.

Karcsi bácsi április 21-én, családi körben, otthon hunyt el. Búcsúztatásáról családi körben gondoskodnak.

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-