Minden önkormányzati intézménynek és az egészségháznak is védőeszközöket szerzett be és oszt ki Jánossomorja Város Önkormányzata. A város a textilmaszkok készítésében és kiosztásában is összefogott az önkormányzat koordinálásával.

A hét elején beérkeztek az első rendelések, amiknek a kiosztását már meg is kezdte az önkormányzat. Ugyanakkor a megfelelő minőségű és mennyiségű védőeszközök beszerzése, egyáltalán, a megfelelő források megtalálása is nehézkes a jelen körülmények között.

Közel 100 önkormányzati alkalmazott számára biztosítanak különböző védőeszközöket jelenleg, amik a védelmi helyzetben való biztonságos munkavégzést lehetővé teszik. Minden intézmény igényét ki tudják elégíteni, sőt, még az egészségház dolgozói számára is tudtak eszközöket biztosítani. Lőrincz György polgármester hangsúlyozta: “Az egészségház dolgozói is fogytán vannak a megfelelő védőeszközöknek, és bár nem tisztázott, hogy ezt ki is kell, hogy biztosítsa, mi lehetőségeink szerint igyekszünk őket is segíteni. Ezzel is megköszönve azt a feszített munkát, amit hetek óta folytatnak a város lakosságáért.”

A védőeszközök beszerzéséért való versenyfutás azonban folytatódik, hiszen az egyszer használható, illetve a néhányszor mosható eszközök pótlásáról is gondoskodni kell.

A lakosság védekezését is segítő textil maszkok készítésében is összefogás indult a héten. A város arra kéri az ügyes kezű lakókat, hogy készítsenek ilyen maszkokat, amelyeket maguk is kioszthatnak ismerősi körükben, de fel is ajánlhatják a köznek. Ezek begyűjtéséről és kiosztásáról az önkormányzat gondoskodik. A munkát az óvoda vezetője, Schwartzné Varga Mónika koordinálja (Mobil: 06-30-647-9875; e-mail: aranykapu@janossomorja.hu) Nemcsak a felajánlást, az igényt is jelezhetik itt. De anyagokat is várnak, amiből dolgozhatnak az önkéntesek.

A maszkok készítésére jó példa, hogy az online oktatás keretében, megadott sablon szerint a diákok maguk is készítettek ilyen textil maszkot.

A helyi Miraplast Kft. nemrég plexi arcvédő eszközök fejlesztésébe és készítésébe kezdett, amikből többet fel is ajánlott a Jánossomorjai Egészségház dolgozóinak, ingyenesen, amit a dolgozók meg is köszönték a közösségi hálón. Ezek az eszközök a hivatalos tájékoztatók szerint hasznos kiegészítői lehetnek az egészségügyi dolgozók védőfelszereléseinek, főként fertőzött betegek ápolásában, beavatkozások végzésekor – de kizárólag az előírt egyéni védőfelszerelésekkel együtt. Az egyénileg alkalmazott, szabványoktól eltérő védőeszközök viselése ugyanakkor minden esetben az egyén és nem a munkáltatók felelőssége  – hangsúlyozták a szakértők.

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-