Egy asztal kapta a főszerepet az idei néptáncgálán. A paraszti családi élet központja az asztal volt, ami sok szerepet töltött be, volt szószék, oltár vagy ravatal. Ezekből villantott fel egy-egy pillanatot az Örökség Kulturális Egyesület hagyományos néptáncgálája múlt szombaton a művelődési házban.

A keretbe szervezett előadáson az asztal hol a beszélgetések tere volt, hol esküvői oltár, tánctér vagy akár rögtönzött ravatal. Tutajokon ide érkező német telepeseket is láthattuk, akik a Mosoni-síkig eveztek, a tutajokból pedig a házak tetejét, bútorzatát készítették el. De táncaikat is megmutatta a közönségnek a jánossomorjai tánccsoport. A színpadon az asztal ravatallá is vált, ez persze egy vidám rábaközi koreográfia része volt, amit a helyi csoport és a Búzavirág népdalkör hozott a közönségnek.

Vendégek is érkeztek, mint az már hagyomány a gálán. Elsőként a mosonmagyaróvári gyereknéptánc-csoportot, a Csalogatót láthattuk, akik nemcsak egyedül, de a szüleikkel is felléptek, akik maguk is tánccsoportot alakítottak a gyerekektől megihletve, Eszencia néven. A Kapuvár Néptáncegyüttes koreográfiája a gála egyik csúcspontja volt, itt egy rábaközi lakodalmat láthatott a közönség.  A gazdag Kapuvár-környéki tánchagyományokat őrző együttes széles utánpótlásra épül, a környéken közel 500 fiatal táncol az ottani művészeti iskolai keretei között. A csoport most járt először városunkban.

A jánossomorjai egyesület legnagyobb örömére két év kényszerszünet után most újra helyi gyermekcsoport is fellépett a gálán. Ők két hónap gyakorlás után vállalták a fellépést, amivel osztatlan sikert arattak. A tehetséges fiatal mosonmagyaróvári énekes, Hegedüs Bori és édesapja moldvai népdalokat hoztak a közönségnek. A gálát a helyi táncosok moldvai koreográfiája zárta. Az előadás végén ismét főszerepet kapott az asztal, mint a generációkat összekötő kapocs. Az esten a Kislaptáros zenekar és a pozsonyi Cseh Tamás Band muzsikált kiválóan. A táncosok és a közönség sem fáradt el az előadásban vagy a tapsolásban: Az estet a barátokkal, vendégekkel közös mulatság zárta.

Az Örökség Kulturális Egyesület Tititá Néptánccsoportja számára a gála az éves munka csúcspontja. Nemcsak egy-egy táncuk, eddigi munkájuk bemutatása miatt fontos ez a csoportnak, hanem azért is, mert mindig színvonalas vendégprodukciókat is invitálnak is, a barátság mellett főként azért, hogy minél magasabb szintű táncokat láthassunk a helyi közönség.

Molnár Tamás elnök elmondta, gyűjtőcsoport a Tititá, sokan járnak ide a környékről is, hiszen itt nem követelmény, hogy valaki már kisgyerek korától elsajátítsa a néptáncot. A csoport a néptánc szeretetéről szól. Az egyesület idén és tavaly is sikerrel pályázott a Csoóri-programban, de az önkormányzat pályázatán is rendszeresen szerepelnek. Mindezt a táncok elsajátítására, ismeretek mélyítésére és a ruhatár bővítésére fordítják, távlatokban pedig a város népi kulturális életének gazdagítására.

A táncgála közönségnek kiosztott Műsortükrében nemcsak az előadásról olvashatott a néző. Az asztalhoz kapcsolódó karácsonyi hagyományok közül pár, egykor Pusztasomorján felgyűjtöttet is bemutatott az egyesület.

 

JTV

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-