Több mint tíz napon át, azaz múlt péntekig folyamatosan oltották a jánossomorjai hulladéklerakón a kigyulladt tüzet a megye tűzoltói. Az ügyben vizsgálatot is indított a katasztrófavédelem. Elképzelhető, hogy szabálytalanul, lefedetlenül és tömörítetlenül tárolt hulladék gyulladt ki, ezt elemzi a vizsgálat.

Fotó: Jánossomorjai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

A megyei tűzoltók számára óriási teher volt a folyamatos oltás, nagy erőket vont el a készenléti szolgálatoktól és az önkéntesektől is. A tűz már 24-én, hétfőn kigyulladt, de 25-én majd utána 29-én kapott nagy erőre, 5-ös riasztási fokozatot is elérve. Mindkét esetben közel tíz településről majdnem 40 ember végezte a tűz megfékezését és az oltást. De a körülhatárolás után is 24 órás oltást és felügyeletet igényelt a helyszín, amit szintén sok város és település hivatásos és önkéntes egységét bevetve oldott meg a tűzoltóság. Az oltást nehezítette a mélyen lent is izzó hulladék és a bomláskor képződő gázok égése is.

A hivatásos tűzoltók pénteken vonultak el, a már nem lángoló, de még izzó terület megfelelő kezelését, földdel való takarását és forgatását a cég végzi tovább, tűzoltósági ellenőrzés mellett. A hatóság nemcsak az önkénteseknek, hanem Jánossomorja Város Önkormányzatának is köszönetet mondott az együttműködésért és a tűzoltók folyamatos segítéséért. A tűznél több alkalommal is vizsgálatokat végzett a katasztrófavédelem mobil laborja, ám veszélyes anyagokat nem észlelt, így lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség.

A jelenleg már zajló vizsgálat a szabályok szerint legkevesebb 60 napot vesz igénybe.

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-