A felvidéki kitelepítés tragédiájában hozzánk kötődő települések és a felvidéki magyarság fontos emlékhelyei voltak a fő céljai általános iskolánk három hetedik osztályának, akik a Határtalanul a Felvidéken pályázati forrásból járhatták be e vidéket, osztályfőnökeik és kísérő tanáraik segítségével. A diákok több mint húsz helyen koszorúztak és számos felvidéki magyar iskolával, csoporttal ismerkedtek meg.

Testvér-településünket, Nagyfödémest is meglátogatták, ahol már sok jó barát fogadta a diákjainkat, itt közösen ünnepelték meg a Nemzeti Összetartozás Napját is. De jártak neves irodalmi emlékhelyeken is, Selmecbányán, Alsósztregován és Szklabonyán is. Ellátogattak Búcsra, ahol bemutatták Jánossomorját és az összetartozásról énekeltek együtt az ottani diákokkal. Fejet hajtottak a kitelepített búcsi családok emlékoszlopánál, az onnan ide telepítettek rokonainak sírjánál, Eszterházy János mellszobránál, a világháborús áldozatok emlékművénél, Katona Mihály síremlékénél is. Révkomáromban Klapka György, Jókai Mór és Lehár Ferenc nagysága előtt tisztelegtek. Deákiban a bencés templomot, Andódon Czuczor Gergely, Szimőn Jedlik Ányos emléke előtt hajtottak fejet.

A kirándulás célja a határon túl magyarság helyzetével való megismerkedés, a nemzeti érzelem erősítése, a kitelepítésbe hozzánk kötődő települések, köztük a testvér-településünkkel való kapcsolat erősítése és a nemzeti, illetve kitelepítési emlékhelyeken való tisztelgés volt.

 

JTV
Fotók: Körzeti Általános Iskola

Még több fotót talál a Jánossomorjai Körzeti Általános Iskola közösségi oldalán!

-hirdetés- -hirdetés-