A természet újjászületését is ünnepelte a város húsvétkor. Az óvodákban a húsvéti nyuszi látogatta meg a gyerekeket, a családokat pedig hagyományos családi délután várta, ahol akár a hímes tojásokat is elkészíthették a gyerekek és felnőttek.

Tojás, nyuszik, kisbárányok – ezek várták a Sós Antal Közösségi Házban a gyerekeket és felnőtteket az Örökség Kulturális Egyesület hagyományos húsvéti családi délutánján, szombaton. A húsvét a népi hagyományban a természet újjászületésének jelképe is. Volt, aki meg is simogatta a tapsifüleseket, talán már a húsvéti ajándékokért lobbizva. A bárány is nagy örömöt szerzett, hiszen ma már sokan ritkán látnak és hallanak közelről ilyen állatot.

Bent több technikával népi tojásfestési módokat próbálhatták ki a gyerekek és felnőttek. Növények mintáját tehették a tojásra, viasszal írókázhatták, ami a festés után mutatja meg a kialakított mintát, de a már megfestet tojásba is belekaparhatták a díszítést. A vidám ünnep miatt kis nyuszifüleket és készíthettek a gyerekek a kézműves asztalnál.

Az esten a Vaskakas Bábszínház előadása nevettetett meg kicsiket és nagyokat. Ilók és Mihók két szerelmes, de igencsak balga figurája sok nevetést csalt ki a közönségből. Az egyesület minden rendezvényén igyekszik színvonalas báb- és vásári- színházi előadásokat kínálni a közönségnek.



A délutántól kora estig tartó családi napra idén több mint százan látogattak el, ami jelzi, hogy a rendezvény fontos tere a családok húsvéti ünneplésének.

Bátornyuszi-képző

De a gyerekek egész héten a húsvétra készülődtek. Az Aranykapu Óvoda egyik különleges programja volt a somorjai és az újrónafői ovisok közös játéka kedden.

A két ovi már több programot is rendezett együtt. Itt egy közös mesét is előadtak a fájós fogú nyuszikáról. De a történet meg is elevenedett, ahol aztán mindenkinek szüksége volt észre, gyorsaságra, vagy éppen bátorságra, ügyességre.

Bizony a kis nyuszikákkal a furfangos róka akar kitolni, ahogy a mesében is. Ahhoz azonban, hogy a gyerekek, vagyis a nyuszik nevessenek a végén, sok tulajdonságot kellett megszerezniük. Ezt több állomáson próbákat téve szerezhették meg a gyerekek. A pedagógiai szempontból is hasznos játék során ügyességre, találékonyságra, jó megfigyelőkészségre és bátorságra is szükség volt.

A gyerekek számára a legizgalmasabb állomás, a sötét kamra volt, ahol a falon elemlámpával kellett megtalálni a nyuszirajozkat. Itt még a legkisebbek is próbára tették magukat, és legyőzték a félelmet, megtanulva, hogy sok rémisztőnek hitt dolog egyáltalán nem az ami, ha bátran fényt derítünk rá. Az izgalmak elkerülése érdekében elmondhatjuk, a kaland végén sikerült segíteni a kis nyuszin, a róka is örült, hogy a kis segítők ilyen fontos tulajdonságokról tettek tanúbizonyságot.

-hirdetés- -hirdetés-