Több százan mutatták meg Jánossomorján, hogy ma is fontos, hasznos a vers. Soha ennyi program még nem köszöntötte a magyar lírát a városban, mint idén. Szavalóverseny, versmaraton és megzenésített verseket kínáló koncertek várták a közönséget a héten.

Az eddigi évek legnagyobb rendezvénysorozatával ünnepelte a magyar költészet napját, József Attila születésnapját Jánossomorja múlt csütörtökön és pénteken. Április 11-én reggeltől estig tartó versmaraton invitálta a szavalókat a városi könyvtárba – összesen közel 200-an szavaltak és 300-an látogattak a könyvtárba.

A délelőtt az iskolásoké volt. Az alsósok kedvenc verseiket hozták, sok mesés, vidám történetet hallhattak a diáktársak. A nagyobbak már komolyabb verseket hoztak, nem egy diák József Attila verssel készült az ünnep alkalmából.

A versmaraton célja, hogy a készülés során a családok mindennapjainak része legyen a vers. De sokaknak már az is, hiszen a mesék mellett gyakran előkerülnek verseskötetek is. A könyvtári polcról is gyakran lekerülnek a verseskötetek, a könyvtár pedig sokszor ajánl kortárs magyar költőket is az érdeklődőknek.

Miután szinte az iskola összes diákja a mikrofonhoz lépett, a civil szervezeteké volt a terepKöztük a nyugdíjasklub vállalt oroszlánrészt. A Búzavirág népdalkör tagjai énekeltek is verseket.

Az ünnep délutánján az Aranykapu óvoda központi intézménye várta mind a négy tagóvoda gyerekeit egy szavaló délutánra. Minden csoportszoba megtelt verselőkkel és szülőkkel.

Az este ismét a könyvtárba csábította a versbarátokat. Itt a Bősárkányból érkezett Németh Fáni és zenekara muzsikált, mégpedig Koncz Zsuzsa legnagyobb slágereit. Közöttük is akadtak megzenésített versek.

Másnap is a versektől zsongott a város. A körzeti alsós szavaló versenynek a központi iskola adott otthont, ahova számos iskolából száznál is több diák, tanár és szülő érkezett.

A gyerekek itt kategóriák és évfolyamok szerint csoportokra bontva mondták el meséiket, verseiket. A pajkos gyermeki csínyek épp ügy megjelentek a történetekben, mint a vidámság. De itt is akadt, aki József Attilára emlékező verssel köszöntötte az ünnepet.

Este a művelődési házban a Gitárokon Ady Endre című est várta az érdeklődőket. Ady halálának századik évfordulóját ünnepelte így Jánossomorja. A RizikóFaktor zenekar Ady-versmegzenésítéseivel debütált, az év eleji iskolai szavalóverseny legjobbjai pedig a költő legszebb verseit szavalták a közönségnek.

A költészet napján így összesen közel 500 ember foglalkozott a versekkel egy-egy rendezvényen, ami az eddigi évek legnagyobb megmozdulása volt.

 

-hirdetés- -hirdetés-