Súlyos betegség után, 61 éves korában elhunyt Horváth Katalin nyugalmazott könyvtáros, a város kulturális életének tevékeny tagja, a Jánossomorjai Kultúrájáért Díj kitüntetettje. Az önkormányzat és a művelődési ház is nekrológot közölt a több területen is aktív könyvtáros munkásságáról.

“Horváth Katalin 1958-ban született Mosonmagyaróváron, általános iskolai tanulmányait Mosonszentjánoson végezte, majd a csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskolában érettségizett. 1977-ben könyvelő és statisztikusi végzettséget szerzett. Iskolatitkárként helyezkedett el a mosonszentjánosi iskolában, majd GAMESZ könyvelőként dolgozott. Könyvtárosi munkáját 1982 szeptember elsején kezdte el. Munkakörébe tartozott a pusztasomorjai fiókkönyvtár működtetése és az iskolai állomány kezelése. Vezetése alatt a helyi könyvtár erős könyvállományt mondhatott magáénak, ami nemcsak az olvasók igényeinek felelt meg, hanem szakkönyveivel a magasabb szintű tanulás, felkészülés segítésére is alkalmas volt. Nevéhez fűződik még a könyvtár szakdolgozat-tárának gyűjtése, ahol a személyben vagy témában helyi kötődésű szakdolgozati anyagok egy-egy másolata kapott helyet. A jánossomorjai könyvtár minden évben csatlakozott az Országos Könyvtári Napokhoz, illetve számos író-olvasó találkozónak is otthon adott Horváth Katalin szervezésében. A gyerekeket mesevetélkedőkkel, helytörténeti versennyel mozgatta meg. 2017-es nyugdíjba menetele után pontos nyilvántartás, rendezett könyvtári állomány maradt az őt követő kollégákra.

Számos közéleti tevékenységet is végzett: Nevéhez fűződik a kilencvenes években az egész települést megmozgató Non-Stop vetélkedők megszervezése (’93-’95-’97), de a szervezői staféta átadása után is sok támogatást nyújtott az őt követőknek. Segítette a Jánossomorja Kultúrájáért Közalapítvány és a Jánossomorja Televízió munkáját is. A Társaskör Felnőtt Kézműves Szakkörének aktív, kreatív, meghatározó tagja volt, de a művelődési ház által szervezett retró táborokban is szívesen bütykölt a gyerekekkel. A Társaskörben szintén tevékenyen dolgozott.”

A számos szervezet, intézmény, ahol segítő munkát végzett – köztük Televíziónk is – fájó szívvel búcsúzik Horváth Katalintól.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-