A romantikus történelmi regények egyik kiemelkedő írónője, Fábián Janka látogatott a városi könyvtárba, ahol számos rajongója várta kíváncsian. Az írónő nemcsak kedves alakjairól, témáiról, hanem a történelemszemléletről is beszélgetett a hallgatósággal.

Az írónővel Kocsis-Szombathelyi Adrienn (j) könyvtáros beszélgetett.

 

Történelemszeretetéről is beszélt a mai hazai romantikus történelmi regény-paletta egyik legsikeresebb írója, Fábián Janka, aki írói álnevét egyik nagymamája iránti tiszteletből vette fel. Az író csütörtökön látogatott el a városi könyvtárba. A romantikus, elsősorban nők számára írt történelmi regények sokakat vonzottak, így számos könyvet dedikáltattak is a rajongók az esten. A mára több mint húsz kötetet jegyző írónő már gyermekkorában kedvelte a történelmet, egyetemi pedagógusi tanulmányait is történelem-angol szakon végezte. Nyelvtanárként is dolgozott, majd átnyergelt az írásra, első könyve 2009-ben látott napvilágot.
Elmondta, a romantikus történet mellett a történelmi kor megismerése mindig is a legfontosabb számára az alkotás során. De kiemelte azt is, alakjai mégiscsak kitaláltak, a történelmet pedig az ő szemükkel láttatja az olvasóval. Akár egyik kedvence Gárdonyi Géza műveinél, számára is fontos, hogy könnyeden, de mégis igaz tanításokat kaphasson az olvasó a történelmi korról. Műveiben szinte mindig önmagukért kiálló, önmagukat megvalósítani akaró női karakterek állnak a középpontban, azonban egy nők lehetőségei erre minden korban mások voltak. Ahogy a szerelem megélhetősége is változott a kor társadalmi keretei között. Ezeket is tanulságos bemutatni a ma emberének.

De elmondta azt is, az alkotás során néha szinte megelevenednek karakterei, vagyis a kitalált karakterek úgymond maguk írják tovább történetüket. A könyvtár számos programmal igyekszik invitálni a lakókat a könyvtárba. Ennek egyik kiemelkedő eleme az író olvasó találkozók. A Városi Könyvtár ezért a közösségi programok mellett idén több író-olvasó találkozóval is várja majd a helyi közönséget.

JTV

-hirdetés- -hirdetés-