Egyre inkább előtérbe kerülnek a magukban kárt tevő fiatalok a gyermekeket, családokat érintő problémák között Jánossomorján és környékén. Idén közel 90 eset került a családsegítő szolgálat elé, ahol sebeket ejtettek magukon a fiatalok, de volt, aki öngyilkossági szándékról is beszámolt. Az ilyen problémák mögött számos ok húzódhat, amiket különböző módokon kell orvosolni.

Fontos a környezet figyelme és segítő szándéka, hogy minél hamarabb a megfelelő szakemberek adhassanak segítséget. Csütörtökön délelőtt a jelzőrendszeri szolgálat elmúlt egy évéről tartottak beszámolót az érintettek a városházán. A három éve működő, kistérségi irányítású jelzőrendszer összefogja a gyermekvédelmi és szociális szakembereket, az egészségügyet, a bölcsődét, óvodákat és iskolákat, illetve a hatóságokat, így a rendőrséget is. Ennek az összefogásnak a célja, hogy minden gondra gyorsan felfigyelő védőháló segítse a rászorulókat. 2018-ban 300 fővel kerültek kapcsolatba a szakemberek, ami több mint 150 esetet takar. 18 családdal foglalkoztak a segítők.

A gyermekek átmeneti otthonába heten kerültek, a drogpont szenvedélybetegeket segítő szolgálatát Jánossomorjáról öten vették igénybe. Kiskorúak által elkövetett bűncselekmény miatt két védelembe vételi eljárás indult. A helyzet összességében az előző évekhez hasonló, bár több ponton kissé emelkedtek a gondok. Egyre több például a családsegítőhöz forduló román család, akik elsősorban az alacsony iskolázottság miatt küzdenek munkahelygondokkal. A jövőkép hiánya is nagy gond, sok helyi fiatal nem akar a 8 általánosnál többet elvégezni. Továbbra is két családsegítő látja el a feladatokat Jánossomorján és környékén. Változás, hogy Cseh-Gál Bernadett helyett Meszlényi Judithoz fordulhatnak majd az ügyfelek a tavaly a városházára került irodában.

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-