Sokan nem tudták róla, de nagyon sok mindent gyűjtött a nemrég elhunyt helyi építőmester, Németh Sándor, vagy ahogy mindenki nevezte, „Bakter”.  A sokak számára építőmesterként, vállalkozóként ismert Németh Sándor fiatal kora óta gyűjtötte a régiségeket, könyveket, szakrális tárgyakat, iparművészeti alkotásokat, melyekből pénteken nyílt kiállítás a Glázer-Kozma Galériában és a Helytörténeti Gyűjteményben. Rengeteg festményéből Móczi Sándor, helyi festőművész válogatott. Hangsúlyozta: „Ő magáért a művészetért, a szépségéért és nem a profit miatt vásárolta a képeket. Nem kifejezett műgyűjtő volt, az érzelmi töltés miatt imádta a művészeteket, mindenféle formában.”

Galéria a képre kattintva!A gyűjtött képek mellett a gyűjtött tárgyak, könyvek, régiségek is felsorakoztak a két kiállítótérben. Ebben is jól láthatóak a gyűjtő válogatási szempontjai, sok, akár gyerekkori emlékeket idéző motívum, a szülőfaluhoz vagy épp a valláshoz való erős kötődés. Kőhegyiné Jókuti Edit, Lőrinczné Kováts Ildikó és Veresné Lőrincz Andrea különböző stílusokban, témákban állították össze az asztalokat, ezzel is mutatva a hobbigyűjtő sokoldalúságát. Nagyon sok porcelánt, köztük főként hollóházi darabokat találhatunk, de Szász Endre művészetének rajongóját is felismerhetjük az egykori mesteremberben. Külön helyet kapott egyházi témájú gyűjteményének pár darabja: imakönyvek, énekeskönyvek, szenteltvíz tartók. Régi téglák, faragott szobrok, hangszerek is helyet kaptak, de írásbeli emlékek, újságok, könyvek, régi szakirodalmak is bekerültek a tárlatba.

De egy személyes tárgyakkal teli emléksarok is áll a kiállításon. Itt található a Mosonmagyaróvár és Vidéke ipartestület az Év szakembere kitüntetése is, amit 2015-ben vehetett át, és a róla és díjáról megjelent újságcikkek, valamint néhány róla készült fotó is.  Akkori cikkünket ide kattintva olvashatja!

Gyűjtőszenvedélyét a kiállítást megnyitó barátja, Dr. Kurunczi Károly régóta ismerte. – „Járta a piacokat, a régiségvásárokat, de kihasználta az internetes vásárlás előnyeit is. Büszke volt egyre gyarapodó gyűjteményére, csillogó szemmel mutatta meg a frissen vásárolt szerzeményeket. (…) Elment Devecserbe és ott meglátott valamit, és nem tudta megvenni, mert nem tudtak megegyezni az eladóval. Akkor akár két vasárnap is elment Devecserbe és a harmadik alkalomra már meg is fizette azt az árat, amit kért az eladó. Mert ő, ha egy tárgyat meglátott, akkor ő abba beleszerelmesedett, és addig nem nyugodott, amíg azt.”

Németh Sándor 1954-ben született, több évtizeden keresztül gyűjtötte a régi tárgyakat családi házában. Tervezte, hogy nyugdíjas éveiben többet foglalkozik majd kincseivel, és akár állandó kiállítást is nyit gyűjteményéből. Halála miatt ezt már nem tudta megvalósítani, így családja jóvoltából, neki emléket állítva várja most a gyűjtemény az érdeklődőket.

 

JTV – IVV

-hirdetés- -hirdetés-