A szakminisztérium is támogatja a forgalomelterelést. Január közepén már a tárgyalások is megkezdődnek az illetékes hatóságok, az érintett települések és a politikai döntéshozók részvételével, Jánossomorja kezdeményezésére. Mint az csütörtökön kiderült, az ügyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium is támogatja. Erről Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő kért és kapott is állásfoglalást, ami szerint a minisztérium egyetért a tranzit teherforgalom kitiltásával és egyeztetne is a részletekről az érintett településekkel a közeljövőben.

Közben az egyeztetés más vonalon is elindul: A héten a városházán találkozik Jánossomorja, Bősárkány és Mosonudvar vezetése az ügyben illetékes hatóságok, a Magyar Közút, a rendőrség és a kormányhivatal képviselőivel. Lőrincz György polgármester a jelenlegi kilátásokról úgy fogalmazott, nyilvánvaló, hogy a politika és a szakma is a 86-os főút tranzit teherforgalmának elterelése mellett foglal állást. A megoldási javaslatok terén azonban minden érintett véleményét szeretnék tekintetbe venni, így a helyi fuvarosokét, szállítmányozásban érintett cégekét is.

 

 

Jánossomorja még 2017-ben indította el első elterelési kezdeményezését. Akkor azt értük el, hogy az Európai Unió illetékes szerve nyilatkozatban szögezte le: 2019. november közepétől nem látja akadályát a tranzit teherforgalom kitiltásának a 86-os főút ezen szakaszáról. Ekkor telik ugyanis le az út 2011-es felújításának fenntartási határideje, ami alatt nem lehetett megváltoztatni az út forgalmi szerepét. Mint ismert, az út Uniós burkolatmegerősítési munkálatai, bár itt már 2011 nyarán az új útfelületen zajlott a forgalom, mégis 2014. november 17-ével zárultak le, jogilag. Ezért innen számítandó az öt éves moratórium, amíg az utat meg kell őrizni a felújítás célja szerinti szerepében. Más kérdés, hogy a burkolatmegerősítés több ponton nem bírta a nagy teherforgalmat és a szakasz számos pontján több felújítás, garanciális javítás zajlott azóta, volt olyan, amelyik még 2014., azaz a hivatalos projektzárás előtt.

HT – JTV

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-