Egyre gyarapodnak a vasútállomáson lévő parkban okozott károk, de sokaknak nagyon fontos az emlékponttá alakított vasúti váróterem Jánossomorján: Feltehetően szándékos rongálás áldozatává vált ugyanis egy visszaemlékezéseket bemutató tábla, egy kandeláber, illetve a vakok és gyengén látók számára készített információs tábla a jánossomorjai vasútállomáson álló emlékhelyen az elmúlt hetekben. A tavaly itt felállított Ki- és Betelepítési Emlékpark és a váróteremből kialakított emlékszoba többször szenvedett már károkat, a park maga azonban eddig érintetlen maradt. A múlt heti nagy szélvihar is okozhatott károkat, de egy környéken lakó úgy nyilatkozott, többször látott itt felelőtlen társaságokat is. A belső rongálás, táblatörés és összerugdalt falak pedig nem róhatók az időjárás számlájára.

 

A parkot biztonsági kamera is figyeli, ami segíthet majd a felelősök megtalálásában. Lőrincz György polgármester azonban közösségi oldalán nem az elszámoltatás lehetőségét emelte ki hozzászólásában, hanem, hogy sokaknak kedves az emlékpark, amit fel fog újítani a város. “Szomorú, de mégis biztató a helyzet, hiszen az itt megforduló utasok, emlékezők, vagyis a nagy többség megbecsüli a 2017-ben átadott helyet, sőt, sokan a megóvására is felszólították utastársaikat. Látszik tehát, hogy érték az emlékeket őrző, múltunk előtt tisztelgő park és a várakozóknak meleget adó váróterem, amit az önkormányzat a vasúttársasággal közösen újított meg és működtet. Ezért is fogjuk helyreállítani a károkat, bizonyítva a rongálóknak azt, hogy helytelenül cselekedtek, és esélyt adva nekik arra, hogy a jövőben jobban megbecsüljék a helyet. Ahogy mi is tesszük, nagyon-nagyon sokan.

 

 

A vasúttársaság kordonnal vette körbe a kidőlt, és veszélyes oszlopot. Az emlékparkot a GySEV és Jánossomorja közösen hozta létre és üzemelteti. A teremben korábban ki- és betelepítettek visszaemlékezéseit tartalmazó táblákat törtek le.

 

Valóban sok utas össze is fogott a váróterem megóvásáért, kiragasztott plakáton is kérve az utastársakat a hely megbecsülésére. Az önkormányzat hamarosan helyreállítja a parkot, hangsúlyozva, hogy a kevés felelőtlennel szemben az utasok és a látogatók zöme megbecsüli és óvja az emlékhelyet.

-hirdetés- -hirdetés-