Újra a Canto Excolo Kamarakórussal léphettük át a várakozás küszöbét Jánossomorján. A kórus ismét koncertet adott a városlakóknak, de előtte a Fényvárás is közelebb hozta egymáshoz az embereket.

Nemcsak a helyi, hanem a környék kulturális életéből is láthatott egy kis szeletet a jánossomorjai közönség szombaton, hiszen a lébényi Vox Angelica kórus volt a vendége az idei karácsonyi koncertnek. A Szent Jakab templom kórusa főként egyházi műveket és Árpád-kori templomukhoz méltó középkori hangzású darabokat énekel. Ezekből hallhatott most néhányat a jánossomorjai közönség is a műsor első felében.

 

 

Ezután a jánossomorjai Canto Excolo kórus karácsonyi repertoárjából hallhattunk ismét egy szép válogatást, amelyben régi és új dalok egyaránt szerepeltek. Szabó Attila karnagy elmondta, mindig kellemes élmény számukra a koncert, amire nagyon komolyan készül a kórus, mindig bővítve, változtatva kissé a repertoárt, tükrözve a kórus fejlődését is.

A kórus idén is több helyen, Halásziban, Andauban és Alberkázméron is fellépett a karácsony előtti héten. A sort a szombati szentpéteri koncerttel zárták. Műsorukban magyar és külföldi szerzemények egyaránt felcsendültek. Hallhattunk tőlük közkedvelt és kevésbé ismert karácsonyi dalokat is. A közönség soraiban a helyiek mellett messzebbről érkezett vendégek is akadtak. A koncert végén a két kórus közösen énekelte az utolsó két darabot. Záróakkordként a még mindig legszebb klasszikusnak számító, megunhatatlan Csendes éj hozott melegséget a közönség szívébe.

 

 

A téren az önkéntes tűzoltó egyesület várta forralt borral az érkezőket a koncert előtt és után, ahogy szentjánoson is a héten minden este más-más helyi cég, intézmény vagy civil szervezet kínált forralt bort az arra járóknak, hogy az ünnepre készülődve megállhassanak egy kicsit felmelegedni, beszélgetni.

 

 

Vasárnap reggel pedig – a német nemzetiségi önkormányzat szervezésében – a negyedik adventi gyertya meggyújtása zárta a péteri templomtéren az utolsó adventi hetet.

 

 

 

 

JTV

-hirdetés- -hirdetés-