Hosszú kényszerszünet után sikerült újraindítani városunkban a házi gondozásos segítségnyújtást, ami nagy könnyebbséget jelenthet az otthon beteget ápoló családoknak, vagy az egyedül lévő betegeknek, időseknek. Erről tartott előadást Zimmerer Károlyné, a mosonmagyaróvári Kistérségi Szociális Intézmény Alapszolgáltatási Centrumának vezetője szerdán, a Balassi Bálint Nyugdíjas Klubban. Az előadót Lőrincz György polgármester köszöntötte, aki kiemelte, nagy öröm Jánossomorjának, hogy hosszú hónapok után most újraindul a nagyon fontos házi segítségnyújtás – eddig ugyanis szakképzett munkaerő híján nem volt elérhető a szolgálat.

 

 

Az előadást a helyi Idősek Klubja szervezte – és rajtuk keresztül is kérhető a szolgáltatás (Jánossomorja, Óvári u. 4., Klubvezető: Lidi Adrienn, Tel.: 06 96 565 078, E-mail: janossomorjaik@szocmkt.hu). A Kistérségi Szociális Intézményen belül az alapvető, jórészt otthon is elérhető szolgáltatásokat nyújtó Alapszolgáltatási Centrum vezetője kiemelte: a házi gondozók alapápolást végeznek az otthonokban. Ilyenek a gyógyszerek figyelése, a háziorvossal való kapcsolattartás, a fürdetés, mosdatás, forgatás, kisebb egészségügyi ápolások, de a nagyon fontos beszélgetés is. Szakápolási feladatokat azonban nem végeznek. A gondozás igénybevétele lehet folyamatos is, idős, segítségre szoruló betegnél; de akár átmeneti is, mondjuk egy betegségből való felgyógyulás alatt.

Zimmerer Károlyné Ilcsi elmondta, sok az olyan család, ahol dolgoznak, így nem tudják megoldani a szükséges mértékben az ápolást. Nekik is segít a szolgáltatás. Azonban nemcsak a betegnek fontos, hanem a családnak is: Óriási tiszteletet érdemel az a család, amely otthon gondozza szerettét, azonban ez óriási lelki és testi megterhelést is jelent, amit pont a házi gondozó tudja kisebb-nagyobb mértékben enyhíteni. A szolgáltatás fizetős, ám díját sávosan, rászorultsági alapon állapítják meg.

 

 

A házi gondozásra Jánossomorján várólista sincs, ezért érdemes kihasználni a szolgáltatást. Ehhez társulhat a házi jelzőrendszer, amit az önkormányzat finanszíroz minden igénylőnek, illetve ilyen a házhoz szállított ételt biztosító idős-étkeztetés is.

A szakember a demencia problémájáról is beszélt a társaságnak, jó tanácsokkal, segítő tippekkel látva el az érdeklődőket. Az igazgató kiemelte, az egészséges idősödés egyik legfontosabb feltétele az öröm, a közösséghez való tartozás, ami a fizikai és szellemi aktivitást is megadja. Erre kiválóak a helyi egyesületek, a nyugdíjas klub vagy a szociális szolgáltatások mellett közösségi foglalkozásokat is kínáló jánossomorjai Idősek Klubja. Felhívta a figyelmet a rendszeres Alzheimer Café rendezvényükre, melynek december eleji összejövetelén éppen Kótai László plébános lesz a meghívott vendég.

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-