Közel nyolcvan néptáncos tömegverekedésébe fulladt az idei néptáncgála szombaton este. Az italos társaság ellen szerelemféltésen alapuló önbíráskodás vádjában ítélkezett – a falubeli bíró. A táncgálán ugyanis Petőfi Sándor jól ismert és kacagtató vígeposzát, A helység kalapácsát adták elő a táncosok, zenészek, óriási sikert aratva a közönség soraiban.

Galéria a képekre kattintva!

Az Örökség Kulturális Egyesület Boka Gábor előadóművész vezényletével korábban egyszer már bemutatott előadását most kibővítve láthatta a közönség. Láthattuk a templomba zárt széles tenyerű Fejenagy menekülését, és azt is, ahogy eközben a falu kocsmájában gyűlik össze az épületes társaság. Itt aztán a helybéli lágyszívű kántor próbálja meg szerelmével üldözni szemérmetes Erzsók csaposnőt, ám a románcnak egy tömegverekedés vet véget. A darab most sok-sok történetbe épített tánccal egybekötve aratott sikert.

Sopron menti német táncokkal felléptek a soproni Testvériség Néptáncegyüttes táncosai. Az egykor környékünkön élt németek táncait az ő segítségükkel tanulta és gyűjtötte fel a helyi tánccsoport, így szívesen érkeztek hozzánk.

De láthattuk a Mosonmagyaróvári Gazdász Néptáncegyüttest is, akik hajdúsági táncokat hoztak Jánossomorjára. A mosonmagyaróvári Lajta néptáncegyüttes virtuóz lépésekkel érkezett: Elekről gyűjtött magyarországi román táncokat mutattak. A Búzavirág Népdalkör stílszerűen Petőfi Sándor népdalok ritmikájára írt verseinek megzenésített változatát énekelték, szintén a darab egyik jelenetébe illeszkedve.

De így tett Sany Timoranska, helyben élő fiatal népdalénekes, és a Sepsiszentgyörgyről ide költözött Kovács házaspár is, akiknek őrkői táncait láthattuk. A jánossomorjaiak igazi pezsgő moldvai koreográfiával verték fel a port a színpadon. A talpalávalót a Kislaptáros és a Sárarany zenekar húzta, akiknek a helyi Molnár Csenge éneke is besegített. Ezzel az egyesület Tititá Néptánccsoportja sokakat felvonultatott, akikkel az elmúlt tíz évben dolgozott együtt. A tánccsoport ugyanis épp egy évtizede alakult meg hivatalosan, egy év próbaidőszak után, és vált mára  a város meghatározó, Jánossomorja Kultúrájáért Díjas művészeti csoportjává.

A jánossomorjai Tititá Néptáncegyüttes táncosai, öt párral, együtt, először 2007-ban léptek színpadra eseti jelleggel egy helyi rendezvényen. A produkció sikeres volt a közönség körében, a fellépők pedig élvezték a felkészülést és a táncot. Így 2008-ban hivatalosan is megalakították az együttest. Azóta a felnőtt csoport létszáma 25-re bővült. A baráti közösség befogadó jellege miatt a környező településekről (Bősárkány, Csorna, Püski, Mosonmagyaróvár, Mosonszolnok) is járnak próbákra. 2010-től támogató szervezetként létrehozták az Örökség Kulturális Egyesületet, mellyel pályázatokon vesznek részt; szervezik a társadalmi munkával, és az önkormányzat anyagi áldozatvállalásával felújított Sós Antal Közösségi Házat.

-hirdetés- -hirdetés-