Mesebeli helyre érkeznek az óvodások. Öntésmajorban, a Hanság élővilágát bemutató kiállításra hozott el az elmúlt hetekben minden kisgyereket az Aranykapu Óvoda, hogy megismerkedjenek otthonunk környékének csodálatos élővilágával. Itt egy mese fogadta őket a közeli Király-tóból kifogott fiúcskáról, ami nem is annyira mese, hiszen Hany Istók valóban létezett és az 1700-as évek végén találtak rá kapuvári halászok.

A mese után a tájjal ismerkedtek a gyerekek. A Fertő-Hanság Nemzeti Park kiállítását a Természettudományi Múzeum készítette. Az interaktív bemutató négy termen át vezeti a látogatót a Hanság élővilágán át. Különleges a Hanság éjszakai életét bemutató terem, ahol az éjjeli állatok hangjait is megismerhették a gyerekek. De tanulhattak a táj történetéről, vizeiről, fáiról is. Megismerhették a hansági emberek életét, a tájhoz kötődő mesterségeket, kézműves munkákat, vagy épp a meghatározó tőzegtalajt.

 

 

 

 

A gyerekek megtanulták, hogy a kitömött állatok nem pusztultak el hiába, hiszen most azzal is megvédik a többi állatot, hogy itt láthatják őket a gyerekek, akik segítségükkel megtanulnak vigyázni a természetre. Az óvoda is ezért szervezte a kirándulás-sorozatot.

A gyerekeket már ilyen korban közel kell hozni a természethez, hogy megtanulják szeretni és megvédeni azt. A kiállítás meglátogatása azért is fontos, mert mára már a vidéken élő gyerekek is eltávolodtak a természettől, nem is merik meg a háziállatokat, környékünkön honos élőlényeket.

 

 

 

 

A Fertő-Hanság Nemzeti Parkon belül a hansági tájvédelmi körzet 1976-óta vigyázza a tájat, több helyen visszaállítva az egykori flórát és faunát, de a terület múltját is igyekszik megőrizni. Ennek szó szerint iskolapéldája A Hanság Élővilága kiállítás, amely 1981 óta várja a tájat megismerni vágyókat. Az épület később olyan rossz állapotba került, hogy be kellett zárni a kiállítást, amely hosszabb szünet és felújítás után hat éve várja újra a látogatókat, már modernebb kiállítóterekkel.

 

 

 

 

JTV

 

 

-hirdetés- -hirdetés-