A marhavagonokba zsúfolt kisgyerekek érzéseit is felelevenítették az iskolában, a mai és az akkori kisgyerekek részvételével… A felvidéki kitelepítésre emlékeztek egykori kitelepítettek, jánossomorjai diákok és a búcsi iskola delegációja. Búcsról pont hetven éve, 1948 novemberében érkeztek meg a kitelepített magyarok, és ezzel lezárult a két éve tartó felvidéki exodus. Nagyfödémesről, Szencről és Búcsról érkeztek hozzánk akkor. Pénteken búcsi diákok, tanárok emlékeztek a helyi iskolával és a kitelepítettek közül még ma is köztünk élőkkel a tragédiára.

 

 

Búcsról 11 család érkezett hozzánk, a tragédiát átéltek közül ma négyen élnek városunkban. Herman Antal az iskola tanára, a kitelepítés kutatója szervezte emlékezésen dalokból, versekből és történelmi visszatekintésből is megismerhettük a szomorú múltat. A második világháború után a máig vissza nem vont Benes-dekrétumok által kimondott kollektív bűnösség elve alapján megszégyenítették, kisemmizték a szlovákiai magyarokat. Magyarságuk elhagyására, vagy deportálásra illetve kitelepítésre kényszerítették őket. A műsorban a nyugdíjas klub kórusa is énekelt a búcsúzásról, a haza elhagyásáról, de a magyarság összetartó érzéséről is. Az egykori kitelepítettek, akik akkor kisgyermekként élték át a tragédiát, most könnyek között emlékeztek, és köszöntök meg a diákoknak, tanároknak és a városnak az emlékezést. A búcsi vendégek is meghatottan találkoztak velük és idézték fel az emlékeket, nézegették a fotókat, kiállított tablókat.

 

 

 

Az emlékezők ezután a vasútállomásra mentek, hogy a Ki- és Betelepítési Emlékpontnál koszorút helyezzenek el. Itt Lőrincz György polgármester mutatta be nekik az emlékhelyet, a kitelepített németek és az ide érkező betelepítettek sorsát, annál a faóriásnál, ami szemtanúja volt mindegyik eseménynek. A nyugdíjas klub itt a határon túli és a határon belüli magyarság egységéről énekelt. Sok búcsi diák maga is családi tragédiák emlékeivel érkezett ide. Jánossomorja tavaly avatta fel a ki- és betelepítési emlékparkot, tisztelegve a háború utáni erőszakos telepítéseket meghurcoltjai előtt, és hogy helyet adjon a hasonló, közös emlékezéseknek is.

 

 

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-