Hamarosan már teljes pompájában várja a lakókat a pusztasomorjai pihenőpark, azaz a Gödör. A minden korosztályt megcélzó, modern szabadidős teret a héten mutatták be egy zárókonferencián, ahol az együttműködő Jánossomorja és Nagyfödémes közösen ünnepelhetett.

 

 

Még el sem készült, már belakták a gyerekek és a felnőttek a pusztasomorjai pihenőparkot, vagyis a Gödör játszóteret. A terület teljesen átalakult, számos újdonsággal fogadja az erre járót.

 

 

A munkát most egy konferencián értékelték a résztvevők. A beruházásért Nagyfödémes és Jánossomorja, a két testvértelepülés fogott össze az Interreg szlovák-magyar partnerséget erősítő program keretében. Ebből Jánossomorján a Gödör öltött új arcot, Nagyfödémesen pedig a régi lovaspálya és épülete, a lelátókkal együtt. Ide egy, a jánossomorjai Leier üzemben gyártott betonelemekből álló gördeszka park is került (Lásd következő két képünkön). A két park a két település együttműködését is jelzi, hangsúlyozta Ifjabb Száraz Pál, önkormányzati képviselő.

 

 

A másik szempont ugyanis a természeti élőhely megteremtése volt. A jánossomorjai parkba a meghagyott faóriások mellé negyven különböző fa vagy cserjefaj került, amelyek egy része a Szigetközben és a Hanságban honos fajta. A Természeti Töredékek nevű projekt elhanyagolt, feledésbe merült területeket von be újra az életbe. Mélyíti a két település kapcsolatát, és növelné a határ menti területek vonzerejét is. A korábbi ipari területek természetes élőhelyként való használatba vétele is fontos volt, a Gödör pedig a régi időkben lakossági homokbányaként működött. A park új sportlehetőségeknek és társadalmi funkcióknak ad helyet, a játszótér mellett fitnesz park, gumiburkolatú futópálya, padok, asztalok, sétányok, strandröplabda-pálya és esőbeálló várja a lakókat. De további fejlesztéseknek is helyet ad majd a modern szellemiségű közös tér, mondta el Lőrincz György polgármester.

 

 

A projekt teljes összege közel 406 ezer euró volt, Jánossomorja ebből 252 ezer eurót kapott, ami közel 77 millió forint értékű beruházást jelentett a mostantól a két település barátságát is jelképező parkban – amit várhatóan a hónap végén adnak át hivatalosan is a nagyközönségnek.

 

JTV – HT

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-