Zárórendezvényre készültek, mégis a folytatást ünnepelhették: 2019-től állami forrásból, addig az önkormányzatok reménybeli támogatásából folytatódhat a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtésében nagy sikereket elérő Tanoda Jánossomorján és Újrónafőn.

Esélyt vívtak ki a gyerekek az életre. Ehhez gratuláltak nekik, családjaiknak és tanáraiknak politikusok, iskolavezetők a hátrányos helyzetű gyerekek esélyteremtésével foglalkozó Tanoda pénteki záró rendezvényén a művelődési házban. Itt résztvevők és támogatók tekintettek vissza a munkára, de bemutatták egy-egy foglalkozásukat is a gyerekek. A tanodavezető, Stencinger Noémi is sokat mesélt, például arról a számukra is örökre emlékezetes élményről, amikor a nyári kiránduláson a gyerekek életükben először pillantották meg a Balatont és felkapaszkodtak a busz felső csomagtartójára. A gyerekek fénykép-összeállítással hálálták meg a program segítőinek a támogatást, de a családok, vezetők is megköszönték a munkát a szakembereknek: hálás taps fogadta az összes segítőt.

 

 

A cigányság esélyteremtéséről is hallhattunk verseket. A rendezvényt pedig az autentikus roma muzsikát játszó budapesti Karaván Família fellépése tette teljessé. De a tanodás gyerekek a mai Jánossomorja roma kulturális kincsét is megmutatták: Sepsiszentgyörgy Őrkő roma negyedéből ide költözött roma táncosok tanítottak táncot a gyerekeknek, amit most meg is mutattak, párosan és a gyerekekkel együtt is.

 

 

A néptáncban látott közösségi együttműködést emelte ki beszédében Dr. Nagy István agrárminiszter, országgyűlési képviselőnk is – tehette, hisz maga is brácsán muzsikál. Hangsúlyozta, ebben a táncban sem az a fontos, hogy ki járta jól, vagy ki járta rosszul, hanem hogy “ez együtt volt egy közös produkció, és így kell, hogy működjön a társadalom is”. Felkarolva a lépést tévesztőket, rosszabb ritmusérzékűeket és együtt tenni a társadalom sikeréért. Kiemelte, mindenkire szüksége van a társadalomnak.

 

 

Dr. Nagy István a kezdetektől szívügyének tekintette a térségünkben is megindult tanoda-programot. Maga is tanyavilágban, szegény sorsú családban nőtt fel, így hitelesen – és nagyon személyhez szólóan – beszélt arról, mit jelent az esélyteremtés a tanodás gyerekeknek. Dávid és Góliát harcához hasonlította a gyerekek megpróbáltatásait, akik most győztek.

Nehéz olyan családban tanulni, ahol egy szoba van, és amikor az asztalra van szükség, azt kell behozni, és kivinni az ágyat, amikor aludni kell, akkor fordítva, világították meg így a rendezvényen a szakemberek azon helyzetek egy kis szeletét, amelyekben számos tanodás gyermek él, de hangsúlyozva, hogy ezeket a hátrányokat még le kell küzdenie ahhoz, hogy jó tanulmányi eredményt hozzanak, hogy jó szakmát, pályát választva esélyt kapjanak az életben. Ez sokaknak a tanodák nélkül nem sikerülne.

A Tanoda Uniós forrásból és a Cinka Panna Roma Kulturális Egyesület támogatásából valósult meg, de a projekt segítői között volt a kistérségi családsegítő központ, Mosonmagyaróvár, Újrónafő Jánossomorja önkormányzata és iskolái is. A téma legfontosabb kérdése az volt, hogy folytatódhat-e a program. Erre Jakus László elnök adta meg a választ köszöntő beszédében: 2019-től, már hazai forrásból működhetnek tovább a tanodák.

 

 

Kiemelte, ehhez hozzájárult e két tanoda sikere is. Az ország számos pontján sikerrel működő tanodák a szociális ellátórendszer részei lesznek, működésük bekerül a gyermekvédelmi törvénybe. A program folytatását állami forrásból fedeznék nálunk is, jövő januártól. Addig azonban a részt vevő önkormányzatok állhatják a költségeket, javasolta Árvay István, mosonmagyaróvári polgármester, aki szerint ez minden önkormányzatnak kötelessége. Ehhez Jánossomorja reménybeli csatlakozását is ígérte Bella Zsolt alpolgármester. A tanodás szakemberek és a gyerekek is örömmel fogadták a folytatás hírét, de Nagy István is támogatásáról biztosította az ügy jövőjét.

 

 

Az országban több helyen is zászlót bontó tanoda-program nálunk két éve kezdődött. Célja a hátrányos helyzetű, tanulási vagy szociális nehézségekkel küzdő, roma és nem roma jánossomorjai és újrónafői gyerekek esélyteremtése, társadalmi szerepvállalásának erősítése. A mindennapos délutáni tanulás mellett családi napokat, kirándulásokat, társasjáték-klubokat, nyitott tanodai és tanodán kívüli programokat szerveztek, pályaválasztási napokon vettek részt. A családok is megismerték azt, hogy hogyan segítsék a gyerekek tanulását. Jánossomorja és Újrónafő településeken a családsegítők már jórészt ismerték a családok gondjait, a velük szorosan együttműködő tanoda ebben is segített. A gyermekek egymáshoz való viszonya is rossz volt, de mára erős közösséget alkotnak – a két év alatt eddig közel 60 gyermek vett részt a két tanoda mindennapjaiban. A fiatalok továbbtanulásának segítése is sikeres volt, tavaly csak a jánossomorjai tanodások közül öten nyertek felvételt szakközépiskolába. Újrónafőröl egy fő szakmát kezdett tanulni, hárman pedig szakgimnáziumban tanulnak tovább. A szakembereknek pedig nem is a tanulmányi eredmények fontosak igazán, hanem a közösséggé kovácsolt gyerekek.

 

JTV – HT

 

-hirdetés- -hirdetés-