Jánossomorja példaszerűen kutatta fel ’56-os múltját és így is emlékezik rá – hangzott el a városi megemlékezésen. A forradalom és szabadságharc országos, térségi és helyi eseményeire nemcsak október 23-án, hanem 26-án, a mosonmagyaróvári sortűz napján is emlékeztek a Menekülők Kopjafájánál.

 

 

 

Október 26-án, pénteken a jánossomorjai emlékhelyen helyeztek el koszorút a bécsi 56-os emigránsokat is tömörítő Európa Club tagjai. De velük közösen emlékezett több szervezet és a város is. A településünkön át zajlott menekülésről Thullner István nyugalmazott egykori helyi tanár, mosonmagyaróvári helytörténész beszélt.

 

 

 

 

De a menekülők útján kezdődött 23-án, kedden kora este a város ’56-os megemlékezése is. Lacknerné Fördős Klára művelődésszervező az út jelentőségéről beszélt. Kiemelte, a magyarok szabadság iránti vágya teszi azt, hogy még a drámákba torkolló szabadságharcok is büszkeségre okot adó ünnepek.

 

 

A megemlékezésen Wittmann Elekné Medgyesi Imre 56-os versével emlékezett, majd számos helyi szervezet, egyesület helyezett el koszorút a Menekülők Kopjafájánál, köztük Jánossomorja Önkormányzata is. A térségben közel 70 ezer magyar hagyta el hazáját október végén. Legtöbbjük ezen az úton keresztül indult Andau felé, de sokan mentek az andaui hídon, a Hanságon át is. A megemlékezésen a fúvószenekar is közreműködött.

A megemlékezés a művelődési házban folytatódott. Itt Simon Zsuzsanna, a mosonmagyaróvári ’56-os események felkutatásában és megőrzésében is tevékeny emlékmegőrző mondott beszédet. Végigkövethettük a mosonmagyaróvári eseményeket, amikor a vonulók végül a határőr laktanya elé értek, ahol gyilkos sortűz fogadta a tömeget. Itt esett el vagy sebesült meg több, a mai Jánossomorjáról oda érkezett fiatal is.

A szabadságharc helyi áldozatairól is hallhattunk. Az emlékmegőrző kiemelte, Jánossomorja sokáig elmaradással birkózott az ’56-os múlt felkutatásában, ám mára alapos és méltó emlékezésre lehet büszke a város, amit a két évvel ezelőtt kezdődött rendezvénysorozat koronázott meg.

 

 

Az ünnepi műsort a Moson-Szél Boloct színtársulata adta. A szavak erejére koncentráló előadásban több ’56-os forradalmár visszaemlékezése, búcsúlevele is megérinthette a közönséget. De dalok is összefoglalták a szabadságharc érzéseit.

 

JTV – HT

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-