18-ról 30-ra emelkedett a járdaépítésre fordítandó idei forrás. Az önkormányzat több utcát is felvett a program idei etapjába a nyári szünet utáni első ülésén. – A város idei járdaépítési alapja 18 millió forintos volt, amiből eddig már 10 milliót elköltöttek a tavaszi félévben. A most indult Bajcsy-Zsilinszky utcai kerékpárút-építés mellett azonban a város döntése szerint az itteni járdát is megújítják, ami közel 8 millió forintot jelentett, ezt pedig a járdafelújítási keretből indították el. Viszont a járdafelújítási keret előzetes tervében ez nem volt benne, így azért, hogy a második félév járdaépítési céljai ne szenvedjenek hátrányt, a források átrendezésére volt szükség. Idén a szándékok szerint például Hanságligeten és ha a tervezés jó ütemben halad, akkor a Kovács utcában is épülne járda. De bővítésről is döntöttek: új helyszínként merült fel nemrég a rossz esővíz-elvezetésű Hanság utca járdájának felújítása is, ami Bella Zsolt alpolgármester szerint gyorsan, még idén megépül. A Vasút utca jobb oldalán hamarosan induló fásítási programmal együtt itt is célszerű felújítani a járdát, ami pedig korábban nem volt betervezve, és ami közel négy milliót jelent. A testület tehát a járdaépítési programot kipótolta a hiányzó 8 és feltornázta további 4 millió forinttal, vagyis a járdafelújítási keret 18 helyett 30 milliós lett idén. Így az általános tartalékot négy és nyolc millióval kurtította meg a testület szeptemberi ülésén. Azaz az önkormányzat 2018-ban legalább 30 milliót fordít a járdák építésére Jánossomorján.

 

 

Jól teljesít a költségvetés

 

A nyári szünet utáni első ülésén a pénzügyekkel kezdett a képviselőtestület, górcső alá véve a költségvetés első félévét, ahol is a bevétel időarányosan teljesült, 52 százalékban. A második félévben induló nagy pályázati munkák miatt a kiadások pillanatnyilag elmaradtak a várttól, a bevételek azonban kicsit jobban teljesültek. Vagyis eddig tarthatónak látszik a tervezett költségvetés. Az általános tartalék közel 50 millió forint, ami szintén megnyugtató.

 

Nem a bővítésre

 

A nyár elején a közbiztonság fokozása érdekében felmerült a közterület-felügyelet bővítése is, ami 3 milliós éves költséget jelentene a városnak. Voltak, akik a közbiztonság érdekében az ügy mellett voltak. De akadtak, akik – jórészt a közterület-felügyelői funkció népszerűtlensége miatt – más szempontokból inkább nem támogatták a bővítést. A testület végül a bővítés ellen foglalt állást, a közbiztonság fokozására más utakat keresnek. Például a bevándorlási és idegenrendészeti hatóság nyári, fokozott ellenőrzéseinek folytatását, amelyre a hatóság ígéretet is tett. De az önkormányzat fokozni kívánja a rendőrség gyalogos járőrözését is, erre már meg is kérte a rendőrkapitányt a polgármester.

 

 

 

 

 

A felelősségre mutattak rá

 

A szeptember eleji felhőszakadás is terítékre került. A kéthavi eső elleni védekezésben az adatok szerint jól működtek a város korábbi fejlesztései, beruházásai, sokkal kevesebb volt a gond Jánossomorján. A felmerült problémás helyek javítása is már megindult. A polgármester ugyanakkor a lakosság felelősségét is kérte, hiszen a szabályok áthágásával, szabálytalan vízkivezetésekkel sokan veszélyeztetik a környezetüket. A város ezért nyomatékosan kéri a lakókat az ingatlanon belüli csapadékvíz-elvezetés felelős megoldására.

 

JTV – HT

 

 

-hirdetés- -hirdetés-