Beszegezett száj, elhagyott házak, vonattá törött kopjafa – Szinte letaglózóan erős mondanivalókat hozott a Kitelepítés70 című kortárs képzőművészeti tárlat, a Glázer-Kozma Galériában, a városnapok részeként.

 

Galéria a képekre kattintva!

Mozdonnyá változott, törött – de mégis az ég felé tartó – kopjafa jelképezi a szülőföldjükről elűzött magyarságot. De sok más, megrázóan erős képpel, plasztikával találkozhattunk a Glázer-Kozma Galériában, ahol szeptember 11-én nyílt meg a Kitelepítés70 című kiállítás. A felvidéki magyarság elűzetésének felvidéki magyar képzőművészek állítottak emléket, amelyet a Pozsonyi Magyar Intézet indított vándorútra. A tárlatot az intézet művészeti vezetője, Kalita Gábor mutatta be. A megnyitón Lőrincz György polgármester köszöntötte a tárlatot, amely Jánossomorja emlékezete számára különösen fontos.

 

 

A mai Jánossomorja a ki- és betelepítések által leginkább megváltoztatott települések között van Magyarországon. Közel 90 ezer embert űztek Magyarországra, vagyonuk javától, életüktől megfosztva. Szervezetten összesen legalább 67 család és közel 300 ember érkezett a mai Jánossomorjára, de sokan voltak, egyénileg érkeztek, vagy a kitelepítés után költöztek ide.

A megnyitón a RizikóFaktor zenekar idézte meg a szülőföldjüket elhagyni kényszerültek otthoni tájhoz, elhagyott emlékekhez való ragaszkodását. A tárlatot Horváthné Kocsis Angéla, a kitelepítés mosonszolnoki kutatója hozta le Jánossomorjára, mert úgy érezte, az erős, modern mondanivaló itt is sokakat megérinthet, időseket, fiatalokat, gyerekeket egyaránt.

 

 

Nemcsak neki volt ez fontos, a megnyitón több iskolás is megjelent tanárukkal. Valóban erős mondanivalót találtunk itt. Sokkolóan hatnak az elnémított emlékekre utaló képek, a töredezett, terméketlenné vált táj és az ottmaradottak ábrázolása, de a maga egyszerűségében érint meg az elmenők által nyitva hagyott kertkapu látványa is. A kiállítás üzenete a drámán felül azonban mégis az, ha ezt túléltük és emlékezhetünk, akkor mégis legyőztük a veszélyeket, és köszönjük, már rendben leszünk.

A kiállítás szeptember 25-ig volt látható a galériában.

 

 

JTV – HT

 

 

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-