Már most látszik, legalább két hónapos lesz az év eleji iskolaösszevonás: Jelenleg úgy néz ki, csak novembertől járhatnak újra a szentpéteri iskolába a gyerekek. Különleges értekezletre hívta össze az iskolavezetés a szülőket csütörtök este a művelődési házba, ahol az összevonás legfontosabb hírei is elhangzottak, de a szülők összefogása is elindult, hogy segítsék a nehéz időszak minél nyugodtabb átvészelését.

Közel százan várták Bella Zsolt és Nemes Csaba igazgatók szavait a művelődési ház nagytermében. Bella Zsolt elmondta, a közbeszerzési eljárás lassúsága miatt kezdődhetett csak július 10-én a péteri iskola felújítása – lásd erről korábbi cikkeinket! Az ügyben nem történt mulasztás, egyszerűen ilyen lassú ma hazánkban ez a folyamat – közölte az igazgató. Építési terület közelébe nem szeretne gyerekeket engedni az iskolavezetés, az oktatás összevonása pedig a legkevésbé rossz megoldás a kínálkozók között – nevezetesen, hogy novembertől kezdődjön csak a tanév, de tartson tovább, illetve hogy hétvégén is tanítsanak.

 

Az építkezés a jelenlegi becslések szerint már a korábbi, szeptember végére jósolt határidőnél is tovább tart, november elseje lehet az első péteri tanítási nap. Addig a gyerekek összevonva tanulnak, a művelődési házban a péteri 2., 3., 4., osztály kap tantermeket, ők a két művelődési házbeli előadóba illetve a zeneiskola termébe vackolódnak be erre az időre. Az alsó iskolában felszabadított termekbe két osztály kerül, a felsőbe pedig három péteri osztály kapott külön termeket. A művelődési ház és az iskola közötti mozgást tanári kísérettel oldják meg minden esetben – ilyen az étkezés és például a testnevelés, úszás órák… Az összevonás a konyha kapacitását is próbára teszi, ezért e téren is türelmet, együttműködést kért az iskolavezetés a szülőktől, gyerekektől.

Ha arra igény mutatkozik, a péteri elsősöket reggelente 7:50-kor a péteri templomtérről induló iskolabusszal beszállítja az önkormányzat a központi épületbe, délután pedig haza is viszi őket. Az ebbéli igényeket fel fogja mérni az iskola, de a korábbi tapasztalatok szerint erre nem nagyon lehet majd szükség, mondta Bella Zsolt.

A szülők közül többen aggódtak a gyerekek mozgása miatt, hiszen az alsósokat sokan nem szívesen engedik egyedül iskolába, vagy haza. Erre az egyik szülő felvetése mentén a szülők maguk kínáltak megoldást, kísérőket szerveznek, akik egy-egy napot vállalva átkísérik a gyerekeket reggel, napközi után pedig visszakísérik őket Péterre – a feladatra Sárközi Zsoltnál és Gősi Zoltánnál lehet jelentkezni. De az iskola is keresi a megoldásokat a szülői kérés támogatására. A vidéki gyerekek beszállítása nem változik, erről az iskola tájékoztatót is kihelyezett.

Az értekezleten elhangzott, a szülők bátran forduljanak kérdéseikkel az igazgatósághoz és akár az osztályfőnökökhöz is. Hétfőn, az oktatás első napján azonban mindenkit a központi épület udvarára várnak reggel, az ünnepi évnyitóra, amennyiben az idő engedi. Ami már most történelminek ígérkezik, hiszen ennyi gyerek még valószínűleg soha nem köszöntötte egyszerre az új tanévet együtt, Jánossomorján.

 

JTV – HT

 

 

-hirdetés- -hirdetés-