Pünkösdöt ünnepel a múlt hét végén a keresztény világ. Jánossomorján is erre emlékeztek a keresztény hívek és a néphagyományok felelevenítésével az óvodások is. Pünkösd görög eredetű szó, jelentése ötven, a húsvét utáni ötvenedik napot jelenti. Jézus feltámadása utáni hetedik vasárnapon a szentlélek kiáradt a tanítványokra, ez a Szentlélek, az Atya és a Fiú kölcsönös szeretetének végpontja.

 

 

A katolikus hívek az ünnepi szentmiséken, a templomban emlékeztek erre Kótai László plébános szavaival. A református gyülekezetben konfirmálási fogadalmat tettek a fiatalok, az újrónafői templomban tartott istentiszteleten. Demjén István lelkész felkészítésével egy jánossomorjai fiatal is megerősítette az egyházhoz való tartozását.

 

 

A pünkösd számos népi hagyományából is felelevenítettek párat Jánossomorján. Pénteken a szentjánosi Tulipán csoport pünkösdölt a csoportokban és a délutáni évzárón egyaránt.

 

 

A legfontosabb szokás a pünkösdi király- és királyné-választás és járás volt. A vetélkedőn megválasztott pünkösdi királyné végigjárta a házakat és termékenységről szóló jókívánságokat osztott az ott élőknek. A pünkösd világi hagyománya elsősorban egy ókori, termékenységi virágünnephez köthető.

 

Galéria a képre kattintva!

 

Ismét felbőgtek a motorok Pünkösd vasárnap a mosonszentjánosi templomtéren. Az Őrvidék Kapuja Motoros Baráti Kör 4. alkalommal szervezett motorszentelést a városban. Kótai László plébános Isten vigyázó tekintetét és áldását kérte minden felsorakozott motorosnak, majd egyenként megáldotta a felsorakozott járműveket. Idén sem maradt el a jótékonykodás, az ünnepség után együtt indultak a motorosok Csornára, hogy összegyűjtött adományaikkal a két éve balesetben megsérült Foki Nikinek és családjának segítsenek. A közös kirándulás után délután Jánossomorjára visszatérve kaszkadőrbemutató várta az érdeklődőket. A rockzene kedvelői pedig éjszakába nyúlóan élvezhették Ganxsta Zolee és a Kartel, valamint a többi zenekar színvonalas műsorait.

 

 

JTV – IVV

 

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-