Nagy ütemben fejlődnek a környékbeli cégek, mégis, számukra, és így a város önkormányzatának is nagy kihívást jelent a térségben egyre erősödő munkaerőhiány. Ezen többen komoly béremelésekkel szeretnének változtatni – erről is beszéltek a múlt heti, éves városi gazdasági fórumon az SFS Group Hungary jánossomorjai üzemben.

 

 

Pénzes László ügyvezető igazgató beszámolt arról, gyártósorukon nagy arányban robotok dolgoznak az SFS üzemében. A cég tavaly egy 3000 négyzetméteres logisztikai csarnokot is emelt és tovább is bővülne. Az autóipar fontos szereplőivel együttműködő helyi cég az autók belsejének műanyag burkolati alkatrészeit gyártja, és szép jövő előtt állhat.

 

A helyzet azonban nem annyira felhőtlen, nemcsak az SFS, hanem szinte minden helyi cég számára. A robotizációval ugyanis a térség munkaerőhiányát is enyhítik. Erről is beszéltek a csütörtöki gazdasági fórumon. Minden évben legalább egyszer az önkormányzat kéri meg egy beszélgetésre a nagyobb cégeket, hogy a közös gondokat együtt tudják megoldani.

 

Az Ausztria elszívó hatására kialakult munkaerőhiányt technikával és kölcsönzött munkaerővel enyhíthetik. Több helyi multiban dolgoznak például kárpátaljai magyar vagy ukrán csoportok. De a hosszú távú megoldás a kint dolgozók hazacsábítása, ami csak béremeléssel lehetséges. Pénzes László kiemelte, a haza kell hozni az embereket Ausztriából, ami csak a bérfeszültség csökkentésével lehet. „Ausztriával versenyképes bérek kellenek, ezt néhány éven belül szeretnénk elérni.” A helyi Binder C. H. üzemben például már most közel harminc százalékos béremelést hajtottak végre.

 

 

De gond a lakhatás is. A helyi cégekhez érkező dolgozók most jórészt Csornán és környékén telepednek le, céges segítséggel. Jánossomorja lakásgondokkal küzd, az albérletek árai Budapest után itt a legmagasabbak az országban. Az önkormányzat állami program nélkül csak lassú eredményeket érhet el, de mégis enyhíteni igyekszik ezen hosszú távú telekkialakítási programmal. Lőrincz György polgármester kiemelte, város elindult telekkialakítása remélhetőleg folytatódni fog, így hosszú távon enyhítheti a lakásproblémákat, a fiatalok esélyeit.

 

A nagyobb cégek mellett a kisvállalkozókat és a gazdákat is rendszeres éves fórumokkal kéri párbeszédre az önkormányzat.

 

 

JTV

 

-hirdetés- -hirdetés-