Régi barátokkal és az elmúlt évtized táncainak felelevenítésével ünnepelte 10 éves megalakulását a Tititá Néptánccsoport múlt szombaton a Sós Antal Közösségi Házban. Tíz éve, az akkori Táncstafétán állt először színpadra a Tititá Néptánccsoport, miután egy évvel korábban a helyi néptánc-kedvelők már szárnypróbát tettek, ugyancsak a táncgálán. Az eltelt tíz év táncait mutatta be most a néptánccsoport a közösségi házban, vasárnap, a húsvéti locsolóbál kezdetén. A csapat korábbi táncosokkal is kiegészült, így együtt járhatták a környékbeli német táncokat, de Sóvidék, Rimóc, Vas és még sok más tájegység lépéseit is megmutatták, persze vidámabb köntösben. Az ünnepi koreográfia pedig a végére igazi táncházzá alakult. A vendégként érkezett egykori tagok, koreográfusok, támogatók, barátok is táncra perdültek. Molnár Tamás, a tánccsoport vezetője elmondta, a tíz év táncait látva számára az a legnagyobb öröm, hogy a tagok tudják használni és élvezni is a táncot egy-egy mulatságban.

A vezetők a tánctudásért megköszönték Léber László és neje, Frank Anita tánctanári munkásságát, de a muzsikáért is köszönetet mondtak: A mosonmagyaróvári Kislaptáros zenekar mellett egy szegedi zenekar, a Sufláré Kollektíva is meglátogatta a régi barátokat.

 

A tíz év nemcsak tánccal telt: megalapították az Örökség kulturális Egyesületet, hagyományőrző, tánckutató tevékenységet folytattak, építették a város közösségét, az önkormányzattal együttműködve létrehozták a Sós Antal Közösségi Házat. Bő és hiteles viselet-tárat hoztak létre. De a legfontosabb a sorban, hogy több száz embert hoztak közel a néptánchoz, népi kultúrához Jánossomorján, ott, ahol utoljára talán a hetvenes években foglalkoztak ezzel.

Húsvéti családi délután

 

De húsvétot is ünnepeltek a Sós Antal Közösségi Házban aznap, az Örökség Kulturális Egyesület hagyományos családi délutánján. A kézműves foglalkozásokon a gyerekek a tojásfestés több régi és modern módját is kipróbálhatták. Rajzolhattak többek között írókával népi hímes motívumokat, de akár saját maguk által kitalált díszítést a tojásokra. Az udvaron kisállatokat is simogathattak, odabent pedig a táncház mozgatta meg őket. A délután fénypontja a Zöldág-járás volt. A tavaszköszöntő, a természet sarjadását ünneplő népi hagyományt az egyesület felkérésére iskolás diákok, néptáncos gyerekek adták elő. De nemcsak táncok, színház is várta a közönséget, a Zöldszakállú király című bábelőadásnak tapsolhattak a gyerekek. Az Örökség Kulturális Egyesület rendszeresen kínál programot Jánossomorján húsvéti családi délutánjaival.

 

 

 

-hirdetés- -hirdetés-