Bár több elemző az ellenzék győzelmét sem tartotta kizártnak egy magasabb részvétel esetén, a kormánypárt újra kétharmados többséggel nyerte meg az országgyűlési választásokat. Körzetünkben a választáson megjelentek aránya némiképp elmaradt az országos átlagtól, de a korábbi képviselő Dr. Nagy István győzelmét így sem fenyegette veszély, a szavazatok több mint felét szerezte meg.

A Fidesz végül 133 mandátumot szerzett, ez pont elég a kétharmados többséghez a parlamentben. Az ellenzéki oldalon a Jobbik szerepelt a legjobban 26 képviselői hellyel. Az MSZP 20 mandátumhoz jutva csúszott a harmadik helyre. Az előzetes felmérések alapján meglepő, hogy a Demokratikus Koalíció megelőzte az LMP-t. Előbbi 9, utóbbi 8 széket foglalhat el az új országgyűlésben. Rajtuk kívül az Együtt egy képviselői helyet szerzett, és bekerült egy független jelölt is. A kétharmados többség biztosítéka lehet a német nemzetiségi plusz egy mandátum, melynek birtokosa szintén a kormánypárthoz kötődik.

Vidéken lényegesen jobban teljesített a Fidesz a vártnál. Győr-Moson-Sopron megyében minden körzetet megnyertek, 50% feletti szavazat aránnyal. A Jobbik teljesítménye kissé elmaradt a valószínűsített eredménytől. Képviselőik maximum a szavazatok 25%-áig jutottak. A kormánypárt fölényét mutatja, hogy még esetleges újabb visszalépések esetén is megszerezték volna a szavazatok többségét.

Országosan a választásra jogosultak 69%-a járult a szavazóurnákhoz, Győr-Moson-Sopron megyében ez az adat 70% feletti, kivéve a mosonmagyaróvári körzetet, ahol néhány tizeddel ezalatt maradt.

Városunk az országos eredményekhez hasonló képet mutat. Napközben sorban dőltek meg a részvételi rekordok, ám délutántól kezdve a százalékos növekedés lelassult. A legerősebb ellenzéki erő a Jobbik lett, jelöltjük Jávor Miklós 25%-os támogatottságot szerzett. Bogyai Zsolt, az MSZP jelöltje 10% alatt maradt, a fideszes Dr. Nagy István pedig magabiztosan győzött 55%-kal.

http://www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/M08/E05/evkjkv.html

 

 

-hirdetés- -hirdetés-