Kemény hangon szólt a térség és Jánossomorja problémáiról Bogyai Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltje csütörtöki fórumán a jánossomorjai művelődési házban. A város sok olyan gonddal, fejlesztési korláttal küzd, amit önkormányzati szinten és önkormányzati lehetőségekkel nem lehet megoldani, és nem is kellene a városra terhelni ezeket, mégis sok ügyben magára van hagyva a település – mondta. Ilyen például az utak állapota és az egészségügyi ellátás helyzete.

A jelölt legfontosabb helyi célja egy egészségcentrum létrehozása. Mint mondta, Jánossomorja kinőtte már az orvosi kombinátot, és annak szolgáltatásaira is ráférne a bővítés – a város pedig kevés ahhoz, hogy önmaga finanszírozza ezt, hiába igyekszik felújítani a kombinátot és hiába dolgoznak kiválóan a háziorvosok, mondta. Kisebb vizsgálatokért, ultrahangra, és így tovább, nem szabadna Győrbe, Mosonmagyaróvárra menni. Szerinte ezekre állami forrás van, csak nem látszatberuházásokra kell költeni.

A belterületi utak javításában évek óta nem vállal komoly szerepet az állam – csak a választások előtt támogattak kisebb fejlesztéseket, utalt a jelölt egy helyi, téli útfelújítási támogatásra és a kilátásba helyezett belterületi főútszakasz megújítására.

 

Jánossomorjának fontos lenne egy bentlakásos nyugdíjas otthon is. A fórumon elmondta, ma a legtöbb magyar nyugdíjas kis túlzással választhat, gyógyszert vesz, fűt vagy eszik. Azokat az embereket, akik értünk ledolgozták az életüket, meg kell tisztelni, hiszen egyszer mi is ilyenek leszünk – mondta.

A 86-os főút mellett pedig egy kerékpárutat és a traktorok, munkagépek számára alkalmas szervizutat kell kialakítani, mert szinte ellehetetlenült a közlekedés. Erre olcsóbb, osztrák példákon alapuló, közös – kerékpárok és munkagépek számára egyaránt használható, egyszerű szervizutat – megoldást is felvázolt a jelölt. Ezzel együtt kell, hogy járjon a kamionforgalom azonnali kitiltása is, hangsúlyozta.

 

A fiatalok megtartása fontos társadalmi probléma, a térségben is, ezért olyan helyzetet kell teremteni, hogy a fiatalok itt képzeljék el életüket, és meg is valósíthassák, amit elterveztek.

A kis önkormányzatok régóta lebegtetett leépítése pedig, mint fogalmazott: blődség, nem korlátozni, hanem erősíteni kellene az önkormányzatok önrendelkezési lehetőségeit. Ez Jánossomorja térségében is komoly konfliktusokat okozhat, mind megmaradó, mind megszűnő önkormányzatú településeken egyaránt – hangsúlyozta Bogyai Zsolt.

Az oktatás terén is változásokat tart szükségesnek. A tantervekkel szabadabb tanárokat és nem ennyire leterhelt, de ugyanakkor kreatívabb, a modern idők kihívásainak jobban megfelelő tudást megszerző diákokat szeretne.

 

 

JTV – HT

-hirdetés- -hirdetés-